Nyitókép: P van Katwijk/Getty Images

Ez bizony hír: a holland királyné a hollandoknak szurkol péntek este

Infostart
2022. december 9. 16:17
A holland királyné az Oranjénak szurkol majd a ma esti labdarúgó-világbajnoki negyeddöntőben. Nyilván így önmagában nem lenne hírértéke a közlésnek, s alapesetben nem is tartotta volna ezt fontosnak közleményben tudatni az RVD, a holland Kormányzati Tájékoztatási Szolgálat szóvivője. De…

A királyné, eredeti nevén Máxima Zorreguieta Cerruti ugyanis argentin, édesapja hajdanán a Videla-kormány mezőgazdasági minisztere volt. Vilmos Sándor király felesége a Máxima, Hollandia királynéje nevet viseli. A hivatalos kommüniké szerint „holland nőként és Hollandia királynéjeként Hollandiának fog szurkolni”.

A Buenos Aires-i születésű Máxima Zorreguieta 2001 áprilisában gyorsított eljárással kapta meg a holland állampolgárságot, egy hónappal azelőtt, hogy feleségül vette őt Vilmos Sándor, akkori trónörökös. Király és királyné lettek 2013-ban, miután Beatrix királynő lemondott a trónról.

Máxima kettős állampolgársága mindig is viták forrása volt Hollandiában, különösen a jobboldali politikusok körében,

de az argentin törvények nem teszik lehetővé, hogy a királynő lemondjon születési állampolgárságáról, ezért mindkettőt megtartja.

Máxima ugyanebben a szerepben volt már 2014-ben is, amikor a holland és az argentin válogatott legutóbb vb-mérkőzést játszott egymással.

Az emberi jogi kérdések katari kezelésével kapcsolatos holland kritikák miatt a király és a királyné nem utazott Dohába.