Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

Öt évig segíti az orosz állam a vb-stadionok fenntartását

Infostart / MTI
2018. július 21. 06:48
Minden stadionban legyen egy csapat, és minden csapatnak legyen stadionja - az orosz elnök szerint erre kell törekedni.

Oroszországban állami támogatással segítik a vasárnap véget ért labdarúgó-világbajnokságon használt 12 stadion fenntartását a következő öt évben.

Vlagyimir Putyin államfő a kormányzati tisztviselők és sportvezetők kalinyingrádi találkozója után fontosnak nevezte a kihasználtságot, ezért nem baj, ha a stadionok koncerthelyszínekké, kiállítási vagy kereskedelmi központokká, turisztikai célponttá válnak, de a legjobb szerinte az lenne, ha továbbra is a labdarúgásnak adnának otthont.

Putyin úgy fogalmazott, arra kell törekedni, hogy

"minden stadionban legyen egy csapat, és minden csapatnak legyen stadionja".

A 12 létesítmény közül jelenleg csak hatban játszanak rendszeresen orosz élvonalbeli mérkőzéseket. Néhány városban komoly anyagi kihívást jelent az aréna fenntartása, ezért az elnök felkérte a sportminisztert, készítsen előterjesztést minden stadion és edzőpálya jövőjét illetően, amelyet a világbajnokságra építettek. "Ennek konkrétnak, és nem csupán általános érvényűnek kell lennie" - hangsúlyozta Putyin.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a világbajnokság idejére kiadott,

a vízumot helyettesítő szurkolói igazolványok érvényességének meghosszabbításával a drukkerek akár többször is beutazhatnának Oroszországba.

A világbajnokság helyi szervezőbizottságának vezetője, Alekszej Szorokin szerint a torna lendületet adott a helyi vállalkozásoknak, a turisták mintegy 100 milliárd rubelt (442 milliárd forint) költöttek az országban.