Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor: a horvátok megmutatták, hogy a futballban minden lehetséges

Infostart
2018. július 15. 12:53
A horvátoknak drukkol a világbajnoki döntőben Orbán Viktor miniszterelnök, aki a helyszínen nézi meg a finálét.

„Igen, rokonszenvezek velük, egyrészt szomszédként összeköt bennünket a közös történelem, a közös futballmúlt – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Orbán Viktor,. – Tíz magyarból kilenc nekik szurkol, sokan utaznak most Horvátországba, hogy ott éljék át a döntőt. A régió miniszterelnökeivel beszélve a NATO-csúcson is azt tapasztaltam, hogy egész Közép-Európa a horvátok mögött van, magam is gratuláltam horvát kollégámnak, Andrej Plenkovicnak minden egyes meccs után. Másfelől pedig az, hogy egy négy és fél milliós ország vb-döntőt játszhat, azt az örömhírt küldi nekünk, hogy ez lehetséges. Miközben a futballban egyre távolodnak a legnagyobb klubok a kisebbektől és igazságtalanul osztják el a pénzeket a nagyok javára, Horvátország ilyen sikerre képes, a horvátok megmutatták, hogy a futballban minden lehetséges.”

A kormányfő szerint ha van egy tehetséges nemzedék, főleg kettő egymás után, ahogyan most a horvátoknál, akik húsz éven belül másodszor játszhattak elődöntőt, akkor siker is van.

„A horvátok eredménye azt is üzeni nekünk, hogy a jó klubfutball nélkül a válogatott sem lehet jó,

ez a kettő nem válik szét egymástól, talán az 1992-ben Európa-bajnok dánokén kívül nem tudok példát mondani arra, hogy erős klubok nélkül is lehet erős a válogatott. A régióban a horvátoknál a legerősebb a klubfutball, a horvát klubokat komolyan kell venni, a Dinamo Zagreb rendszeresen ott van a BL főtábláján, és mellé még gyakran felzárkózik egyik-másik csapat. Számunkra is ez a követendő példa. Sok tanulnivalónk van a horvátoktól, ez az egyik: a magyar klubfutballnak is kell egy-két zászlóshajó, a Ferencvárosnak ott kellene lenni mindig a legjobbak között és lehetőleg még egy klubnak” – fejtette ki.

Mint mondta, látta a Ferencváros EL-selejtezőjét a Maccabbi ellen, amely kitűnő meccs volt. Azt tanácsolta az összes magyar csapatnak, hogy

igyanak vért a visszavágó előtt.

„Nagy a lemaradásunk, de nem mozgunk más dimenzióban, senki nem tud olyan okot, olyan érvet mondani, ami lehetetlenné tenné, hogy a magyar futball utolérje a horvátot. Amióta 2006-ban az MTK akadémiája után másodikként megalapítottam a Puskás Akadémiát,

sok keserűség, csalódás ért, de akkor is úgy gondoltam, húsz évet rá kell szánnunk arra, hogy visszakerüljünk a futballban minket megillető helyre.

Ilyen lelkesítő esemény viszont kevés történt azóta, mint a horvátok döntőbe jutása, ami bizonyítja, hogy a pénz nem minden. Nagyon lelkes vagyok” – emelte ki.

A kormányfő szerint a horvátok úgy lehetnek világbajnokok, ha nem kiscsapatként akarnak bravúrt elérni, hanem elhiszik magukról, hogy bár kevesebben vannak, semmivel sem kisebb nemzet az övék, ha győztes mentalitással, nagy nemzetként tudnak küzdeni.