eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Foci-vb: drasztikus döntést hozott a horvát szövetség

Kizárták a horvát labdarúgó-válogatottat kísérő delegációból Ognjen Vukojevicet, aki a hátvéd Domagoj Vidával közösen Ukrajnát éltető videót osztott meg a közösségi médiában az oroszok ellen sikerrel megvívott világbajnoki negyeddöntőt követően.

A nemzetközi szövetség (FIFA) vasárnap figyelmeztette Vidát, ám más szankciót nem alkalmazott vele szemben. A horvát szövetség azonban most lépett, a csapatot megfigyelőként kísérő Vukojevictől visszavonta a vb-akkreditációját.

A FIFA hétfőn este jelentette be, hogy Vukojevicet 15 ezer svájci frankos bírsággal sújtja, mivel a szabályzat tiltja a politikai véleménynyilvánítást a többi között a vb-n is.

Vida a házigazda ellen megnyert szombati negyeddöntőt követően azt kiabálta, hogy "dicsőséget Ukrajnának!" Vukojevic - aki Vidához hasonlóan pályafutása során megfordult a Dinamo Kijevben - ezt még annyival egészítette ki, hogy "ez győzelem volt a Dinamo és Ukrajna számára is, gyerünk Horvátország!"

Miután az erről készült videofelvétel felkerült az internetre, az oroszokat felháborította az eset.

Vida a Sport Express című újságnak azt nyilatkozta: nem volt semmiféle politikai üzenete a mondandójának, csak a korábbi kijevi csapattársainak akart viccesen üzenni.

"Szeretem az oroszokat és az ukránokat is" - mondta a kijevi védelmet 2013-tól idén januárig erősítő 29 éves horvát labdarúgó, aki a negyeddöntő hosszabbításában gólt fejelt, és a 4-3-ra megnyert tizenegyespárbajban is értékesítette lehetőségét.

Ukrajna és Oroszország között a Krím-félsziget hovatartozása miatt 2014 óta feszült a politikai helyzet, amely katonai konfliktushoz vezetett.

A horvátok szerdán az angolokkal mérkőznek a vb-elődöntőben a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×