Nyitókép: Thanászisz Sztavrakisz

Harry Kane: háromból hat!

Infostart / Dénes Tamás
2018. július 4. 09:22
Anglia megtört egy rossz hagyományt: a nagy tornák tizenegyes-párbajainak egyik leggyengébb szereplője a szétlövésben jutott be a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé. Ellenfele a negyeddöntőben a svájciakat 1-0-ra legyőző svéd válogatott lesz.

A kedd első mérkőzésén a svédek keveset birtokolták ugyan a labdát (38 százalék) a svájciak ellen, mégsem mondhatta senki sem, hogy érdemtelenül győztek. Az ellenfél kapusa, Yann Sommer volt a mezőny egyik legjobbja, aki egyedül Emil Forsberg lövését nem tudta hárítani, talán azt is csak azért, mert Akanji lábán megpattant, s ezzel irányt változtatott a labda. Az RB Leipzig csatára egyébként a második félidőben (66. perc) talált a kapuba, nem meglepő, hiszen a legutóbbi kilenc vb-góljukból nyolc a második játékrészben esett.

A svédeknél remekül játszott Andreas Granqvist, a csapatkapitány, akinek felesége, Sofie éppen a mérkőzés napjára volt kiírva második gyermekükkel. A futballista nem hagyta ki a nyolcaddöntőt, mi több, ő volt a svéd védelem legjobbja. Az embernek időnként az volt az érzése, a játékosok se nem töltenek, se nem céloznak, csak tüzelnek. Harminc lövéssel kísérleteztek összesen, de ezekből mindössze hét találta el valamelyik kaput.

A sárga-kékek 1994 óta először jutottak a világbajnoki negyeddöntőbe. Még meglepőbb, hogy 1958, a hazai rendezésű világbajnokság óta először nyertek két egymást követő vb-meccsükön. (Az Egyesült Államokban az egyenes kieséses szakaszban a szaúdiak legyőzése után a románok ellen döntetlent játszottak, majd szétlövésben mentek tovább.) Ezúttal is remekül működött a védelem, az eddigi négy oroszországi világbajnoki mérkőzésükből csak a németek ellenin kaptak gólt, akkor kettőt. Robin Olsen társrekorder lett, Kalle Svensson 1958-ban, valamint Ronnie Hellström 1974-ben ugyancsak három mérkőzésen nem kapott gólt. A svájciak még soha nem tudtak mérkőzést nyerni a világbajnokság csoportmérkőzéseit követő szakaszban, ez nem szakadt meg. A legutóbbi négy világbajnoki részvételükön négyszer kaptak ki, ezekből háromszor 0-1-gyel zártak. Az amerikai Fox csatornán Clarence Seedorf, Martin O’Neill és az egykori amerikai válogatott, Alexi Lalas elemezte a svédek játékát. Egyetértettek abban, hogy a legfontosabb érték a csapatszellem ebben a gárdában, Lalas még arról is beszélt, hogy nincsenek nemzetközi szinten kiemelkedő játékosaik, egyik sincsen olyan, mint Zlatan Ibrahimović, de meg akarják mutatni, hogy együtt, nagyon sikeresek tudnak lenni. Vladimir Petković, a svájciak szövetségi kapitánya úgy érezte, nem volt elég eltökélt a csapata, mélyen tudása alatt teljesített.

A nap második mérkőzésén az angolok némi fölényben játszottak az első félidőben a James Rodriguez nélkül felálló kolumbiaiak ellen, de gól nem született. A második elején igen: Harry Kane kiharcolt egy büntetőt, amelyet magabiztosan gólra váltott. Sorozatban a hatodik válogatott mérkőzésén szerzett gólt, ezzel beállította Tommy Lawton 1939-es csúcsát. A hatos számnál maradva: ennyi gólnál jár már Oroszországban, vezeti a góllövőlistát. Angol játékos még soha nem szerzett ennél többet világbajnoki tornán. A Tottenham csatára az első három vb-meccsén jutott el hat gólig, ennél többet, ugyancsak az első három fellépése alatt mindössze három játékos ért el: Kocsis Sándor (9!), Gerd Müller és az argentin Gullermo Stábile (7-7).

Ezt követően az angolok uralták a játékot, talán egy újabb tizenegyes is járt volna nekik, de mindkét fél elsősorban a másik megregulázásával foglalkozott. Az erélytelen amerikai játékvezető ezt hagyta. José Pekerman, a dél-amerikaiak argentin szövetségi kapitány közben cserékkel frissítette a csapatát, amely a 93. percben kiegyenlített, Cuadrado szöglete után Yerri Mina befejelte e tornán a harmadik gólját. A hosszabbítás első felében a kolumbiaiak, a másodikban az angolok játszottak fölényben, de több gól nem született. Az angolok legutóbbi 15, az egyenes kieséses szakaszban játszott mérkőzéséből nyolc torkollott hosszabbításba.

Döntött az, amitől az angolok leginkább féltek: a tizenegyespárbaj. A kolumbiaiak először vettek részt ilyenben a világbajnokságok történetében. Először ők kerültek előnybe, miután Henderson lövését Ospina kivédte. Ám utána közülük Uribe és Bacca is rontott, Dier pedig berúgta az utolsó büntetőt. A világbajnokságok történetében Anglia először nyert meg egy tizenegyescsatát. Gareth Southgate együttese bejutott a legjobb nyolc közé – nem biztos, hogy a világ legjobb nyolca között a helye, de a sorsolás alapján erre minden esélye megvolt. Ráadásul kezdhet merészebb álmokat is szőni, mert a svéd válogatott nem legyőzhetetlen ellenfél. De menjünk még tovább: Horvátország, Oroszország, Svédország és Anglia közül az egyik világbajnoki döntőt fog játszani. Ki tippelt volna erre a torna előtt?