Nyitókép: Roman Pilipej

A svédek már azzal rekordot döntenek, hogy kifutnak a pályára

Infostart / Dénes Tamás
2018. július 3. 12:13
Két olyan csapat találkozik kedd délután a sorrendben hetedik nyolcaddöntőben, amely egyaránt az európai pótselejtezőn harcolta ki a továbbjutást. Mindkettő 180 perc alatt egyetlen gólt szerzett, ellenben nem kapott egyet sem. Az „olaszverő” svédek és azt északíreket kiejtő svájciak közül az egyik bekerül a világ legjobb nyolc válogatottja közé.

Nemrégiben valaki a 2002-es világbajnoksághoz hasonlította a mostanit, mondván, a Távol-Keleten rendezett tornán volt ennyi „őrült” eredmény. A svéd és a svájci válogatott is okozott már meglepetést a tornán, előbbi a mexikóiak elleni fölényes sikerével, s azzal, hogy csoportgyőztes lett a németek csoportjában, utóbbi elsősorban a brazilok elleni döntetlenjével.

A két csapat 28 mérkőzést vívott eddig egymással, meglehetősen kiegyenlített a mérleg. Tíz svéd győzelemmel 11 svájci áll szemben, ha minden mérkőzést figyelembe veszünk. Tétmérkőzésen ellenben picivel az északiak voltak eddig jobbak, három vb-selejtezőt nyertek meg, míg a svájciak csak kettőt. Az Eb-selejtezőkön hajszálra azonos a mérlegük. Érdekes, hogy a viszonylag magas meccsszám ellenére az elmúlt húsz évben csak kétszer találkoztak, 2001-ben, Genfben a svédek 2-1-re nyertek, egy évre rá Malmőben döntetlent játszottak.

Janne Andersson válogatottjában Sebastian Larsson ezúttal nem játszhat az eltiltása miatt, valószínűleg Gustav Svensson helyettesíti majd. A svájciaknál a két rutinos védő, Stephan Lichtsteiner és Fabian Schär egyaránt eltiltott, Michael Lang és Johan Djourou az evidens választás a helyükre.

Svájc az 1954-es, hazai rendezésű világbajnokság óta egyszer sem jutott be a negyeddöntőbe. A svédek az ötvenedik vb-meccsüket játsszák majd, korábban csak tíz ország érte el ezt a számot. Mérkőzésszámukkal beérik a hollandokat, a világbajnoki címet nem nyert országok közül egyedül Mexikó áll már csak előttük. Az északi válogatott 1994 óta először kerülhet be a világbajnoki negyeddöntőbe. Azóta ez a harmadik világbajnokság, amelyen részt vesz, 2002-ben és 2006-ban is a nyolcaddöntőben esett ki, amiből az is következik, hogy huszonnégy év óta nem nyert egyik csapat sem mérkőzést az egyenes kieséses szakaszban. 1954 óta a svájciak a hatvanas években kétszer utolsók lettek a csoportjukban, majd 2010-ben sem jutottak tovább a négyesből. 1994-ben, 2006-ban és 2014-ben a nyolcaddöntő volt nekik is a végállomás.

Most ellenben egyikük világbajnoki negyeddöntős lesz Szentpéterváron, s várja majd, Angliával vagy Kolumbiával mérkőzhet szombaton az elődöntőért.