Nyitókép: Felipe Trueba

Szenegál vagy Kolumbia táncol majd örömében?

Infostart / Dénes Tamás
2018. június 28. 12:38
A világbajnokság meglepetései közé tartozik, hogy a H csoportban még három csapat reménykedik a továbbjutásban – de éppen az előzetesen legesélyesebbnek vélt lengyel válogatott nincs benne.

A lengyelek szeretnének tisztességesen búcsúzni – néhányan, mint például a Kubának becézett Blaszczykowski egyben a lengyel válogatottól is –, de erősen kétséges, hogy ebben a helyzetben mennyire lesz egységes és motivált a csapat. Nyilván nem segítette a helyzetet, hogy az első számú játékos, Robert Lewandowski alaposan leszólta a második vereség után a társait. A lengyelek eddig mindössze egy világbajnokságról, az 1938-asról mentek haza győzelem nélkül, de akkor 6:5-re kaptak ki egyetlen meccsükön a braziloktól.

Az ellenfél, a japán válogatott extra motivált, s egységes, minden, ami a lengyelről nem mondható el. Nagyon jó helyzetben vannak, egy döntetlennel is biztosan továbbjutnak, ami számukra óriási siker lenne. Okazaki Sindzsi, a Leicester City játékosa korábban kevesebb szerepet kapott, elképzelhető, hogy most kezd. De a legnagyobb fejtörést a kapuskérdés okozza: a szövetségi kapitány elégedetlen a rutinos Kavasima Eidzsi eddigi teljesítményével, lehet, hogy a 23 éves Nakamura Koszuke véd.

A másik párban Kolumbia és Szenegál találkozik. Az afrikaiaknak eggyel több pontjuk van, így a dél-amerikaiaknak az előzéshez nyerniük kell. A döntetlen csak akkor jó mindkettőnek, ha a japánok kikapnak a lengyelektől.

A szenegáliak táncolni fognak – egyelőre csak az biztos, hogy a bemelegítésnél. Aliou Cissé a szövetségi kapitány szerint ez örömöt, békét, boldogságot fejez ki, ami az ő kultúrájuk része. „Boldog vagy és táncolsz az életben, s nagyon komoly a játéktéren. Ez az, amit mi csinálunk" – mondta. A nápolyi védő, Kalidou Koulibaly hozzátette, a csapat kifejezetten szeret együtt táncolni a nagy mecsek előtt. „Ez a vérünkben, a kultúránkban van" – mondta ő is.

A kolumbiaiakban embereikre akadtak, mert a dél-amerikaiak is együtt táncolnak, mégpedig Alex Pichi Seka, Seka című számára, vagy a Papayitára, ezek a kedvenceik. Egyébként Cuadrado a legnagyobb táncos közöttük.

Davinson Sánchez szerint extra motiváltak, nagyon figyelnek minden apró momentumra, de közben szeretnék élvezni a győzelem örömét, ezért is táncoltak a lengyelek elleni 3-0 után. Az argentin edző, José Pekerman is bátorította őket, mondván, élvezzék ki a munkájuk gyümölcsét.