Nyitókép: Peter Powell

Messi sírt és szenvedett: mi lesz ma este?

Infostart / Dénes Tamás
2018. június 26. 14:22
Tizenegy, vagy inkább várhatóan tizennégy futballista ma azért lép pályára Szentpéterváron, hogy este ne az Evita betétdalával (Don’t cry for me Argentina) poénkodjon a nagyvilág. Argentína a csoport negyedik helyéről próbálja meg elérni legalább a második helyet.

A D-csoport helyzete bonyolult, noha a horvátok már nemcsak hogy páholyban vannak, de szinte biztosan csoportelsők is lesznek. (Ebben az esetben ő játszanak majd a C-csoport második helyezettjével, a papírforma szerint a dánokkal.)

Nagyjából ez látható a tervezett összeállításukon, amely tíz (!) helyen tér el az argentinok ellenitől, egyedül Perisić marad a csapatban.

A horvátok biztosan pihentetik majd sárgalapos játékosaikat, nehogy nélkülözni kelljen majd őket a nyolcaddöntőben.

A tulajdonképpeni második csapat ellen az izlandiaknak megnőtt az esélye, de akár egy győzelem esetén is csak akkor megy tovább az északi válogatott, ha a Nigéria-Argentína mérkőzés számára kedvező eredményt hoz.

Utóbbi kettő összevetésében egyelőre az afrikaiak állnak jobban, mivel három pontjuk van, szemben a dél-amerikaiak egy pontjával.

Figyelve a világsajtót, szinte csak az a közös pont az argentinokkal kapcsolatos hírekben, hogy valójában senki sem tudja, mi zajlik a táborukban, és hogy képes lesz-e összeszedni magát az Albiceleste.

Az esélylatolgatásoknál többségben vannak azok a vélemények, melyek szerint igen, nyerni fog, és négy ponttal továbbjut, megkapva a franciákat.

Névlegesen biztosan Jorge Sampaoli állítja össze a kezdőcsapatot, még ha a pletykák szerint leginkább a játékosok (ha pedig ez így van, akkor a Mascherano, Messi kettős) döntenek. Az argentin sportnapilap, az Olé a mai négy mérkőzés összeállításait megtippelő cikke illusztrációjául egy sokatmondó képet választott - Messi és Sampaoli egymásnak háttal állnak -, és a képnek még véletlenül sem az az üzenete, hogy vállat a vállhoz vetve együtt harcolnak. Újonc kapust jósol a lap (Franco Armani 31 éves koráig még egyszer sem védett az Albicelestében), Mercadót, Otamendit, Rojót és Tagliaficót véli a védelembe, Mascherano, Banega és Di María melett Pérez vagy Biglia lesz a negyedik középpályás, Messi és Higuaín a két csatár. A mezőnyjátékosok névsorából mindenki játszott már a korábbi mérkőzéseken.

Claudio Tapia, az argentin szövetség elnöke szerint országa sajtója csak zavarja az Albiceleste felkészülését, rengeteg hamis, igaztalan hírt jelentet meg.

Szerinte nem igaz, hogy Sampaolit negligálnák a játékosok, mint ahogyan az sem, hogy a válogatott technikai igazgatóját, Jorge Burruchagát ültetnék a helyére. Sampaoli a hivatalos szövetségi kapitány, neki kellett részt venni a kötelező sajtótájékoztatón. Két érzelmes dolgot mondott, az egyiket magáról, a másikat a csapatról: szerinte úgy bánt vele a sajtó a horvátok elleni vereség után, mintha bűnöző lenne, és a válogatott, illetve Argentína számára a világbajnokság csak most kezdődik.

Sampaoli szerint nem Messi hibája volt, hogy a horvátok ellen kevésszer volt játékban, a nigériaiak elleni mérkőzésre olyan terv készül, amelyben sokkal több labdát játszanak majd rá. Egy argentin tévéműsorban egyébként

Lionel Messi édesanyja, Celia Cuccittini azt mondta, hogy a fia sírt és szenvedett a vereség után, mert a világon semmit sem szeretne annyira, mint világbajnoki címet nyerni.

Messi vasárnap ünnepelte a születésnapját, felköszöntötték az edzésen, sőt az argentin szálláshelyén kapott a helyiektől egy hatvan kilós, életnagyságú csokoládészobrot, de nem dobta fel egyik sem igazán. Az argentin média szinte biztosra veszi, hogy amennyiben nem jut tovább az Albicelete ma este, ez lesz Messi utolsó mérkőzése a válogatottban.