Nyitókép: Zurab Kurcikidze

Hiába Szalah és a rekorder kapus, a szaúdiak győztek

Infostart / MTI
2018. június 25. 18:18
A szaúdi válogatott büntetőt is kihagyott, de végül hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az egyiptomiakat a labdarúgó-világbajnokság A csoportjának utolsó fordulójában.

A záróforduló előtt pont nélkül álló csapatok összecsapása világbajnoki csúcsot hozott, ugyanis az egyiptomiak kapuját őrző Esszam el-Hadarj 45 évesen és 161 naposan a vb-k történetének legidősebb pályára lépett játékosa lett. A nemzeti csapat mezét 159. alkalommal magára öltő hálóőr a kolumbiai Faryd Mondragón korrekordját adta át a múltnak.

A volgográdi találkozón korán vezetést szerzett az egyiptomi válogatott, amely 1934 után lőtt újra akciógólt vb-n - akkor a magyaroktól elszenvedett 4-2-es vereség alkalmával Abdel Rahman Favzi duplázott a nyolcaddöntőben. Ez volt Szalah 50. találata tétmérkőzésen ebben az idényben, aki ezúttal egy hosszú indítás után a 16-os vonalától a kimozduló kapus felett ívelt a hálóba.

Előnyben is Egyiptom alakított ki nagyobb veszélyhelyzeteket, mégis egyenlíthetett volna a labdát többet birtokló a szaúdi együttes a 39. percben, ám Fahad al-Muvallad jobbra, félmagasan lőtt - kezezésért adott - büntetőjét a keresztlécre ütötte a veterán El-Hadarj. A félidő ráadásában azonban újabb tizenegys következett: Gabr lökte meg Fahadot az egyiptomi 16-oson belül, a játékvezető pedig hosszas vidózást követően jóváhagyta a megítélt büntetőt. A tizenegyest Szalman a kapu jobb oldalába helyezte.

A fordulást követően a játék képe nem változott, mezőnyben fölényben volt a szaúdi gárda, s kapura tartó lövése is több volt, ez pedig végül az utolsó percben hozta meg számára a három pontot érő találatot: Szalem egy pörgetett passz után az ötös jobb sarkáról a hosszú alsóba lőtte a labdát.