Nyitókép: Martin Meissner

Elsöpörték az oroszok az egyiptomiakat

Infostart / Dénes Tamás
2018. június 20. 06:01
Lezárult az első kör az oroszországi világbajnokságon, a második első meccsén a rendező ország válogatottja gyakorlatilag továbbjutott. Meglepetést okoztak a japánok és a szenegáliak, ez volt az első nap, hogy két nem európai vagy dél-amerikai csapat is nyerni tudott.

Japán legyőzte Kolumbiát

Ez volt az első alkalom, hogy ázsiai csapat világbajnoki mérkőzést nyert dél-amerikai ellen. A találkozó alakulását alapvetően befolyásolta, hogy a kolumbiai Carlos Sánchez, tizenhatoson belüli kezezése miatt, piros lapot kapott már a harmadik percben. Ez volt a mostani torna első kiállítása – egyébként ennél gyorsabban vb-meccsen csak egyszer, 1986-ban állítottak ki játékost, akkor az uruguayi Batistát. Érdekes volt a kolumbiaiak egyenlítő gólja: Quintero szabadrúgása után Kavasima Eidzsi (minden idők legidősebb japán vb-játékosa a maga 35 évével és 91 napjával) csak a gólvonal mögött fogta meg a labdát. Vitatkozott rajta, de a gólvonal-technológiával nem volt érdemes. 1974 óta ez az első világbajnokság, amelyen négy dél-amerikai gárda is nyeretlen maradt az első mérkőzésén. (Egyedül az uruguayiak nyertek.)

A nap második mérkőzésén a lengyelek nagy csalódást okoztak gyenge játékukkal.

A szenegáliak ennek ellenére öngóllal szereztek vezetést (Idrissa Gueye lövése után Thiago Cionek lábáról saját kapujába pattant a labda, korábban lengyel játékos még soha nem szerzett öngólt világbajnokságon), majd egy szabálytalannal növelték az előnyt. Az ápolása utána M’Baye Niang nem kért engedélyt a játékvezetőtől a visszatérésre (következésképpen nem is kapott), ám a Krychowiak által könnyelműen visszapasszolt labdára lecsapva gólt lőtt. Megadta a bíró. A hajrában Krychowiak a fejesével szépített, de ez aligha tompítja a lengyelek csalódottságát. Szenegál, ahogyan 2002-ben, úgy a második világbajnokságán is győzelemmel kezdett, mégpedig ismét egy európai gárdát legyőzve. Eddig hat vb-mecset játszott, a felét megnyerte. Mindegyiket európai válogatott ellen. A lengyelek a legutóbbi kilenc világbajnoki mérkőzésükből hetet elveszítettek.

Második mérkőzését is megnyerte a házigazda orosz válogatott.

A szaúdiak elleni 5-0 után ezúttal 3-0-re nyertek az egyiptomiak ellen, miután már három góllal is vezettek. A világbajnokságok történetében még soha, egyetlen házigazda sem állt két meccs után 8-1-es gólkülönbséggel. Még leginkább az 1934-es olasz válogatott közelítette meg, de a nyolc szerzett góllal két kapott áll szemben.

Az egyiptomi Abdallah Szaid (k) fejeli a labdát az Oroszország - Egyiptom mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportjának második fordulójában a szentpétervári Kresztovszkij Stadionban
(MTI/AP/Efrem Lukackij)

Az orosz csapat a legutóbbi két tornán, amelyen részt vett, összesen hat gólt szerzett. Most 180 perc alatt nyolcat. Szentpéterváron az első gólt egyiptomi játékos szerezte, Fati a saját kapujába ügyetlenkedte a labdát. Ez már az ötödik öngól volt a tornán! Alig néhány perccel később Cserisev, aki mindössze két gólt szerzett összesen a spanyol élvonal legutóbbi két idényében, megszerezte harmadik vb-gólját, s ezzel beérte Cristiano Ronaldót a góllövőlista élén. Nem sokkal később végleg eldőlt a mérkőzés, Artyom Dzjuba, akinél több légi csatát még senki sem nyert meg a mostani vb-n, lábbal remekelt: gólt lőtt. Az egyiptomiak a láthatóan nem egészséges Mohamed Szalah – videózás után megítélt – tizenegyesével szépítettek. Oroszország 3-1-re nyert, s hat pontja van. Az egyiptomiaknak két meccséből nulla.