Magyar világcsúcs és sok továbbjutó a Duna Arénában

InfoRádió / MTI
2017. július 28. 12:57
Eredményes délelőttöt zártak a hazai versenyzők pénteken a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon előfutamaiban: Kapás Boglárka döntőbe jutott 800 m gyorson, öten pedig az esti elődöntőben folytathatják. Milák Kristóf junior világcsúcsot úszott.

A magyarok közül elsőként 50 méter gyorson Takács Krisztián és Lobanovszkij Maxim állt rajtkőre: előbbi az utolsó továbbjutó idővel került az elődöntőbe, míg utóbbi egyéni csúcsa a 18. helyre volt jó. A két magyar a vb legnépesebb számában - 125 nevező - ugyanabban az előfutamban kapott helyet, Takács 22.18 másodperces idejével ötödikként csapott célba, míg Lobanovszkij 22.23-mal hét századot faragott pályafutása eddigi legjobb eredményéből.

Őket Molnár Flóra követte 50 méter pillangón: a 19 éves nagykanizsai versenyező - aki ősztől az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait - 26.51 másodperccel futamában a hetedik, összesítésben 19. lett, 26.15-ös országos csúcsától elmaradva.

Férfi 100 méter pillangón Cseh László és Milák Kristóf indult: a két magyar közül előbb a szám olimpiai ezüstérmese, a legutóbbi két világbajnokságon, Barcelonában, majd Kazanyban is második Cseh állt rajtkőre. A 200-on a Duna Arénában második 31 éves sztár rendkívül szoros versenyben, 51.55 másodperces idővel a negyedik lett, ami összetettben a tizedik eredmény.

Őt Milák Kristóf követte - aki a netanyai junior Európa-bajnokságon korosztályos világcsúccsal nyert 200-on -, a 17 éves magyar a dél-afrikai Chad Le Clos mellett óriásit ment és junior világcsúcsot jelentő 51.23-as eredménnyel a futamban a második, összetettben az ötödik helyet szerezte meg.

Hosszú Katinka a második, Burián Kata pedig a 11. idővel jutott elődöntőbe 200 méter háton: mindketten az utolsó, azaz a negyedik előfutamban kaptak helyet. Hosszú, a szám olimpiai ezüstérmese az első méterek után az élre állt és egy pillanatig sem volt kérdéses győzelme, a végén még ki is engedhetett, s 2:07.30-as idővel csapott célba. Burián nagyot harcolt a középmezőnyben, 2:09.86-os idejével az ötödik helyen ért be.

A Németh Nándor, Grátz Benjámin, Telegdy Ádám, Kozma Dominik összeállítású 4x200 méteres férfi gyorsváltó 7:11.10-zel a tizedik lett, így nem lesz ott az esti döntőben.

A pénteki előfutamok zárásaként a nők 800 méteres gyorsúszását rendezték meg, két magyarral a harmadik előfutamban. Az olimpiai bronzérmes Kapás sokáig csak a középmezőnyben "úszkált", 300 méterrel a vége előtt azonban ritmust váltott és felzárkózott a harmadik helyre, s végül 8:28.93-as idővel csapott célba.

Késely végig a negyedik és a hatodik hely között tartotta magát, a mindössze 15 éves magyar tehetség 8:32:01-es időt ért el, ez kevesebb mint egy másodperccel marad el egyéni legjobbjától (8:31.05).

Az esti döntőkben egyetlen magyar lesz érdekelt, 17.40 órakor Bernek Péter a 200 méter hát fináléjában ugrik medencébe. A szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka csütörtökön országos csúccsal, a hatodik idővel jutott a legjobb nyolc közé.