Hosszú Katinka nem kockáztat, két magyar megy Ledecky ellen

InfoRádió
2017. július 24. 12:39
Négy magyar úszó jutott tovább a hétfő délelőtti selejtezőkből a budapesti világbajnokságon, de közülük Hosszú Katinka bejelentette, hogy visszalép a 100 hát elődöntőjétől.

Hosszú Katinka a második legjobb időt ért el 100 méter háton az előfutamban 58.80 másodperccel, de azonnal jelezte, hogy visszalép a folytatástól. A délutáni programban az elődöntő és a 200 méter vegyes fináléja között mindössze fél óra van, és a magyar klasszis az utóbbiban esélyesként indul, így inkább nem kockáztat. Két évvel ezelőtt Kazanyban hasonlóan visszalépett, és akkor 200 vegyesen világcsúcsot ért el.

Kozma Dominik a nyolcadik idővel jutott a délutáni elődöntőben 200 méter gyorson. Egyéni rekordjához (1:46.68) közeli teljesítménnyel, 1:46.83 perccel harmadik lett futamában. A váltóval vasárnap bronzérmes versenyző azt mondta: jó formában érzi magát, a hajrára kicsit visszavett, de délután már erősebben fog úszni.

Ebben a számban Bernek az egyaránt olimpiai bajnok francia Jeremy Stravius, a dél-koreai Pak Te Hvan és az ausztrál Mack Horton mellett állhatott rajtőre. A rendkívül szoros és erős futamban 1:47.79-cel kilencedikként csapott célba, és összesítésben a 25. lett. Mint mondta, elégedett, mivel sikerült megközelítenie egyéni legjobbját (1:47.43), sérülését követően pedig ennél nem is kívánhatott volna többet.

„Fantasztikus hangulat van az arénában,

már a rajtkőre állás előtt libabőrös voltam.

Szerintem jól sikerült úszás volt, így délelőtt, első próbálkozásra kis híján megúsztam a legjobbamat. Talán túlságosan erősen kezdtem, valamint a formát is a 200m hátúszásra időzítjük, ami csütörtökön lesz. Ebben az évben sérülés hátráltatott, ahhoz képest elégedett vagyok” – mondta.

Két magyar is lesz a női 1500 m gyors keddi döntőjében, ugyanis Kapás Boglárka az ötödik, Késely Ajna a nyolcadik idővel jutott tovább, utóbbinak 47 század volt az előnye a spanyol Jimena Perez előtt. A legjobb időt Katie Ledecky érte el, majdnem 18 másodperccel megelőzve a többieket.

Kapás Boglárka azt mondta, a vasárnapi 400 után ezúttal elégedett, jó érzés volt úszni, és jó szereplést vár a fináléban is.

Késely Ajna elismerte, hogy eltaktikázta magát.

„"Életemben először úsztam reggel 1500-at, nem is volt túl kellemes. Az idővel nem vagyok kibékülve, eltaktikáztam magam, az elején nagyon elmentem Bogiékkal, és nem bírtam olyan jól erővel, mint a tapasztaltabb versenytársaim. Előre felhívta erre az edzőm a figyelmem, de

annyira jó itt a hangulat, hogy elvitt a hév,

és a táv második felében már sokat lassultam. Egyelőre ez még nem az én versenyem, nem a helyezésekkel foglalkozok csak a saját időeredményeimmel, mert ez a világesemény után hátra van még számomra egy ifi vb, ahol szeretnék jól szerepelni” – fejtette ki a 15 éves úszó.

Nem sikerült a továbbjutás Balog Gábornak 100 méter háton, Sztankovics Annának pedig 100 méter mellen. Balog Gábor egyéni csúcsától (54.06) jócskán elmaradva, 54.88 másodperccel futamában csak hetedik lett, ezzel pedig összesítésben a 21. helyen végzett.

Sztankovics egyéni legjobbjánál (1:08.06) hat tizeddel rosszabbat úszott, így kilencedik, összesítésben pedig 25. lett.

"Nem igazán voltam tisztában vele, mi is nekem idén a reális cél, hiszen ebben az évben még nem úsztam 1:09 alatt. Éppen ezért a tavalyi évet vettük alapul, de most kiütközött, hogy nem tudtam annyit készülni, mint a többiek" - mondta Sztankovics.

A hétfő délutáni programban Kozma Dominik az elődöntőben úszik, 18:54-kor pedig Hosszú Katinka fináléja kezdődik 200 vegyesen.