Fürjes Balázs ezt várja vizes világbajnokságtól

Infostart
2017. július 11. 18:46
Több szempontból is nagy siker lesz a pénteken kezdődő vizes világbajnokság - fejtette ki az InfoRádiónak Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

A fentieket megerősítve azt mondta: "Julio C. Maglione, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) elnöke azt mondta, hogy ez egy nagyon különleges világbajnokság lesz, mert az első világrekord már a szárazföldön megszületett a Duna Arénával, hiszen maga sem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan, világszínvonalon felépítik a magyarok. Kemény Dénes magyar vízilabdalegenda, egykori szövetségi kapitány pedig azt mondta, hogy ő a világ minden uszodájában járt már a háromszoros olimpiai aranyérmes csapatával, de olyat még sehol nem látott, hogy egy uszoda és egy NBA kosárlabda-aréna előnyeit annyira jól kombinálja egy létesítmény, mint ahogy a Duna Aréna teszi."

A Hajós Alfréd uszodában már edzenek a magyar vízilabdázók, elkészült a Komjádi uszoda teljes felújítása, amit már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni - a kormánybiztos reméli, hogy a két létesítményben sokáig nagy öröme lesz a családoknak, fiataloknak, szurkolóknak, versenyzőknek.

"Most pályázzuk a 2024-es rövidpályás világbajnokságot is, amelynek a Duna Aréna lenne az otthona, ha sikerül a hongkongi, orosz és más jelentkezők előtt célba csapni. Mindez mutatja, hogy nem két hét miatt vágtunk bele, annyiért nem tettük volna. Azért tettük, mert egyértelmű, közép- és hosszútávú előnyökkel jár Budapest számára a vizes világbajnokság.

Térképre tesz bennünket, erősödik a turizmus, jobb város lett Budapest, bővült a vízfelülete, több kerékpáros és gyalogos út és több közpark van,

tehát nyerünk ezzel, és biztos vagyok benne, hogy a magyar úszóknak és vízilabdázóknak köszönhetően nagy sportsiker is lesz a világbajnokság" - mondta az InfoRádiónak Fürjes Balázs, aki 10 magyar éremre számít, amelyeknek a fele talán arany is lehet szerinte.

Költségek

Természetesen a befektetési oldalon súlyos milliárdok voltak - tette hozzá. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondása szerint

a vb rendezési költsége 46,4 milliárd forint

- ez a szervezés, a megnyitóünnepség és a vb idején álló lelátó és más létesítmények költségét jelenti.

Ezen kívül összesen valamivel több mint 84 milliárd forintért valósítottak meg tartós fejlesztéseket Budapesten és a Balatonnál. "Ilyen például a Margitsziget felújítása, a budapesti rakpart megújítása, uszodák felújítására, új uszoda megépítésére, valamint a Duna Aréna mellett, Angyalföldön megépült egy egy kilométer hosszú gát is" - sorolta a kormánybiztos.

Közlekedés

Lesz egy olyan hétvége, amikor egyszerre zajlik majd a vizes világbajnokság, a forma-1-es futam a Hungaroringen, valamint Győrben az EYOF Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, amelynek néhány vendége Budapesten száll meg.

Ideiglenes útlezárásokra, feltorlódó forgalomra, közlekedésszervezési intézkedésekre többször lehet majd számítani, de Fürjes Balázs szerint bőven megérik a fennakadások, mert siker lesz a vizes világbajnokság. Egyúttal köszöni a budapestieknek, hogy eddig is viselték a néhány óhatatlan kellemetlenséget, és a vb idején is köszönik a türelmet és a megértést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fürjes Balázs: csak két hét miatt nem kezdtünk volna bele
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást