Darnyi: Széchy Tamás kíméletlenül szembesített a hibáimmal

InfoRádió
2017. július 7. 16:49
Több mint húsz év után adott interjút Darnyi Tamás. A négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok úszó beszélt sikereiről, arról, hogyan lett vegyesúszó és edzőjéről is.

Az 1991-ben 400 méter vegyesen szerzett aranyérmét tartja a kedvenc világbajnoki aranyérmének Darnyi Tamás. A négyszeres világbajnok a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában azt mondta, az akkor elért 4.12.36 perces eredmény még ma is megállja a helyét.

„Akkor voltam a legjobb formámban, ott ment a legjobban az úszás. A fő számom a 400 vegyes volt, szerettem ezt a versenyszámot” - fogalmazott a perthi vb-ről.

A négyszeres olimpiai bajnok arról is beszélt, hogy az 1986-os madridi világbajnokságon a 200 méteres vegyes volt a legnehezebben megszerzett győzelme.

Az olimpiai sikerek közül az 1988-as 400 vegyes a kedvence, mert ez volt az első ötkarikás aranyérme.

„Az olimpián mindig a helyezés számít.

Szöulban világcsúccsal tudtam nyerni, míg négy évvel később, Barcelonában már nem tudtam megúszni a legjobb időmet, ott „csak" nyertem” - emelte ki.

Darnyi Tamás az interjúban elmondta, azért lett vegyesúszó, mert megutáltattál vele a hátúszást, és olyan számot keresett, amelynek az edzésein kevesebbet kellett ugyanabból a számból úsznia.

„Aztán amikor az Öreghez, vagyis Széchy Tamás edzőhöz kerültem, először ott is a hátúszást nyomatták nekem. Tizenöt éves koromig ez nem változott, akkor fordult át a dolog. A versenyeken nagy fölénnyel nyertem a vegyes számokat, Széchy Tamás pedig látta mindezt, ekkor engedte meg, hogy ússzak vegyesen” - fejtette ki.

Volt edzőjéről azt mondta, hogy mosolyból és egyetértésből volt a legkevesebb köztük.

„Széchy Tamás kemény edző volt. Azt kellett tenni, amit ő mondott, neki egészen más módszerei voltak, mint a többi edzőnek.

Úgy emlékszem, hogy az Öreg a versenyek után azonnal elmondta a kritikáit. Főleg akkor volt ebben erős, ha nyertem, olyankor kíméletlenül szembesített a hibáimmal” - tette hozzá.