Nyitókép: Friso Gentsch/picture alliance/Getty Images

Még a walesi herceg is gratulált a győztes gól szerzőjének

Infostart
2024. július 11. 09:02
Anglia története során először jutott nem hazai földön világ- vagy Európa-bajnoki döntőbe. Erről és még további érdekességekről, nyilatkozatokkal a 2-1-es angol sikert hozó, hollandok elleni Eb-elődöntő után.

Anglia 1966-ban jutott eddig csak be – mégpedig a portugálok ellen – világbajnoki döntőbe. Európa-bajnoki fináléba 2021-ben lépett, a dánok ellen. Mindkét meccset a Wembley-ben játszotta. 2024 tehát az első esztendő, Dortmund az első színhely, amikor és ahol a háromoroszlánosok be tudtak jutni egy nagy torna döntőjébe.

Gareth Southgate válogatottja az Eb-k egyenes kieséses szakaszában, beleértve a 2021-es döntőt, négy egymást követő mérkőzésen nem tudott nyerni a rendes játékidőben, most ellenben, ötödszörre, nyert.

Ollie Watkins 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is egy gólt szerzett a válogatottban, 2024-ben ez volt az első találata. Egyben az első gólja háromoroszlánosok mezében, amelyet Londonon kívül szerzett.

Gareth Southgate az első szövetségi kapitány, aki két nagy torna döntőjébe is elvitte az angol válogatottat.

Anglia úgy került be a fináléba, hogy az egyenes kieséses szakaszban mind a három mérkőzésén, a szlovákok, a svájciak és a hollandok ellen is 0-1-re állt.

Xavi Simons a leggyorsabb gólt szerezte az Eb-elődöntők történetében Alan Shearewr 1996-os, a németeknek rúgott gólja óta.

Ez volt az első Eb-elődöntő, amelyben négy 22 év alatti kezdő játékos szerepelt: Bellingham és Mainoo az angol, Verbruggen és Simons a holland oldalon.

Harry Kane immár több gólt, kilencet szerzett a nagy tornák (vb-k, Eb-k) egyenes kieséses szakaszában, mint korábban bármely más európai játékos. A mostani tizenegyesgóllal megelőzte Gerd Müllert, Miroslav Klosét, Antoine Griezmannt és Kylian Mbappét (mind 8).

Vilmos, walesi herceg, trónörökös, aki egyben az angol FA elnöke. s Aston Villa-szurkoló, üzent kedvenc klubja játékosának, a gólszerzőnek: „De gyönyörű volt, Ollie! Gratulálok, Anglia!”

Ollie Watkins, a döntő gól szerzője: „Hihetetlen , milyen sokan üzenték a meccs előtt, hogy én szerzem meg a győztes gólt. Remélhetőleg vasárnap is megismétlik ugyanezt, sőt, talán megmondják nekem a lottószámokat is."

Jude Bellingham: „Ollie bejött és megnyerte. Nagyon hálásak vagyunk neki, én nem is tudom, volt-e bennem még fél óra. Nagyon örülök neki. Bejött és élt a lehetőséggel. Nem is lehetnék büszkébb. Az egész csapat őt ünnepli. Ő a hős, aki megmentett minket.”

Ronald Koeman holland szövetségi kapitány: „Csalódott vagyok az eredmény miatt. Nagyon jól kezdődött számunkra a mérkőzés, gólt szereztünk. Ezt követően problémáink voltak a középpályán, olyan veszélyes játékosokat hagytunk játszani, mint Bellingham és Foden. Változtattunk, visszavettük az irányítást, és az utolsó 20 percben úgy éreztük, hogy tovább juthatunk. Az volt az érzésem, hogy frissebbek vagyunk, de nagyszerű gólt lőttek, ilyen a futball. Talán megérdemeltünk volna egy hosszabbítást, de ez van. Büszkék lehetünk játékosainkra és a válogatottra, mert remek tornánk volt.”

Gareth Southgate angol szövetségi kapitány: „Nagyon jól játszottunk. Bonyolult játék volt, folyamatosan változtatnunk kellett a védekezésünkön. Mindig alkalmazkodnunk kellett, és a játékosok sok jó döntést hoztak. A vége különleges a csapat számára, és jutalom azért, ahogyan küzdöttek. A legfontosabb, hogy az egész keret készen álljon a játékra. Éreztük, hogy kezdjük egy kicsit elveszíteni a fonalat, ráadásul Harry (Kane) kapott egy rúgást. Ollie jól tud támadni, érzi, hogyan fusson be a résekbe. Úgy éreztük, ez egy jó pillanat, hogy kipróbáljuk. Nagyon örülök, hogy Ollie élt a lehetőséggel.”