Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Búcsúztak a németek az Eb-től, mégis dícsérik a szövetségi kapitányt

Infostart
2024. július 6. 20:22
Merész álmokat dédelgetett a házigazda német válogatott az Eb június 14-i kezdete előtt. A fiatal edző, Julian Nagelsmann a szövetség vezetőivel együtt óvatosan ugyan, de abban reménykedett, hogy a 2006-os németországi világbajnokságon történt szerepléshez hasonlóan legalább a harmadik hely "bejön ".

Ez az álom azonban Stuttgartban a spanyolok ellen hosszabbítás után a 119. percben Merino találatával szertefoszlott.

Az első nyilatkozatok ugyanakkor arra utalnak, hogy a tanulságokat levonva a jövőt illetően a válogatott álmait nem adja fel.

Nem véletlenül tartották Spanyolország válogatottját az Eb titkos esélyesének. Mint ahogy a szakértők többsége ugyancsak nem véletlenül vélekedett úgy, hogy a negyeddöntő stuttgarti összecsapása egyfajta előrehozott döntő lesz.

A csoportmérkőzések során valóban mindkét válogatott bizonyította, hogy a fő esélyesek közé tartozik, a sors iróniája volt azonban, hogy egyiküknek el kellett véreznie.

A találkozó bizonyította az előzetes várakozásokat, a spanyol és a német csapat valóban "kisdöntőhöz" méltó összecsapást vívott egymással.

Emlékezetes marad, hogy az 1:0-ás spanyol vezetés után a németeknek a hajrában, a 89. percben sikerült az egyenlítés és ezzel a hosszabbítás kiharcolása.

Mint ahogy az is, hogy miközben szinte mindenki már a hosszabbítás utáni tizenegyes párbajra számított, a spanyolok hosszabbított játékidő letelte előtti utolsó percben szerezték meg a győztes gólt.

Természetes, hogy ilyen előzmények után rendkívüli volt a játékosok és a szurkolók elkeseredése. Elmarasztalni azonban ezért egyik tábort sem lehetett.

Nem véletlen, hogy a vereség ellenére a szurkolók többsége tapssal búcsúztatta a csapatot.Ugyanakkor az sem, hogy több játékos mellett 36 esztendős Nagelsmann edző is a vereség után könnyekben tört ki, és mondott köszönetet a szurkolóknak.

De nem rendkívüli az sem, hogy többen Anthony Taylor angol játékvezetőt is hibáztatták, aki hosszabbítás második felében az Cucurella kezezése nyomán nem ítélt büntetőt.

Mindez azonban a hivatalos nyilatkozatok alapján máris a múlté. Erről tanúskodik, hogy a német labdarúgás legmagasabb rangú vezetői sorra nyilatkoztak úgy, hogy a Nagelsmann vezette válogatott jó úton jár.

Sőt közvetve arra is utaltak, hogy a mostani "búcsú" ellenére a nyári mese álma nem illanhat el, csupán halasztódik a két év múlva esedékes világbajnokságra.

Bernd Neuendorf, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke szombati sajtótájékoztatóján nagyra értékelte a válogatott élére 2023 szeptemberében kinevezett Julian Nagelsmann edző munkáját.

Nagelsmann kinevezése "első körben" a 2026-os világbajnokság végéig szól, úgyhogy van ideje bizonyítania.

Neuendorf a spanyolok elleni vereség ellenére nem győzte dicséni az edző munkáját.

"A válogatott élén az edzői munkát bizonyos mértékig újradefiniálta számomra" - hangoztatta többek között a DFB elnöke, aki szerint Nagelsmann hihetetlen energiát és hihetetten szelleme sugárzott.

A vereség ellenére a csapat nem vallott kudarcot - értékelte a szövetség elnöke, leszögezve, hogy a válogatott a megkezdett úton halad tovább.

A német labdarúgás egyik legnagyobb személyiségének tartott, egykori kiváló labdarúgó, a szövetség sportigazgatója, Rudi Völler hasonlóan foglalt állást.

Völler, aki korábban éveken keresztül a válogatott sikeres edzője is volt, úgy értékelte, hogy a a csapat ismét nagyon közel van a világ élvonalához.

"Az volt a vágyunk, hogy ismét felzárkózzunk a világ élvonalához, és azt gondolom, hogy ez sikerült is" - fogalmazott sportigazgató.

A közös sajtóértekezleten nyilatkozott Julian Nagelsmann is, aki ismételten köszönetet mondott a szurkolóknak.

Úgy értékelte, hogy a csapat és a szurkolók között sikerült olyan szimbiózist teremteni, ami példaként szolgálhat a társadalom más, fontosabb területei számára is.

"Sikerült összefogást teremtenünk az emberek között" - értékelte az edző, aki egy korábbi interjúban hangsúlyozta, hogy a megkezdett úton kíván továbbhaladni.

Utalt ugyanakkor arra is hogy a válogatottban fokozatos generációváltásra, azaz fiatalításra kerül sor. Noha neveket nem említett, szakértők szerint ez a legidősebbekre, a többi között Thomas Müllerre, Manuel Neuerre és a csapatkapitány Ilkay Gündoganra gondolhatott.

A stuttgarti negyeddöntő a vereség ellenére emlékezetes marad azért is, mert ezen a mérkőzésen intett búcsút a labdarúgásnak az elmúlt évek egyik legnagyobb német sztárja, Toni Kroos.

Kroos 2010 márciusban az argentinok ellen öltötte magára első ízben a válogatott mezét, és 2014 óta a Real Madrid labdarúgója volt.

Értesülések szerint szülővárosa, a mecklenburg-eló-pomerániai Greifswald hétfőn egy különleges eseményen kívánja köszönteni a kiváló labdarúgót pályafutásának befejezése alkalmából. A helyi városháza arra szólította fel a lakosságot, hogy hétfő délután az Eb-n a válogatott által használt fehér és rózsaszín mezben, illetve pólóban gyűljenek össze a város piacterén.

Ráadásul úgy sorakozzanak fel, hogy együtt "alakítsák" a Toni nevet - hangsúlyozta a közlemény, kiemelve, hogy Kroos a labdarúgás iránti elhivatottsága példát jelent az emberek számára.