Nyitókép: Deepbluemedia/Mondadori Portfolio via Getty Images

Eltiltást és pénzbírságot kapott párizsi tiltakozása miatt az olasz pólóválogatott

Infostart
2024. október 18. 09:10
Az olasz szövetség honlapja tette közzé csütörtökön este, hogy a World Aquatics szankciókat közölt velük az olasz nemzeti csapat emlékezetes párizsi tiltakozó akciója miatt.

Az Aquatics Integrity Unit of World Aquatics 6 hónapos eltiltást szabott ki az olasz szövetségre, 50 ezer dollár pénzbírsággal, amelyet 2025. január 15-ig kell megfizetni (és további 50 000 dollárt a 2026. október 17-ig elkövetett jövőbeli esetleges jogsértések függvényében) a párizsi olimpián lezajlott tiltakozás miatt, amely szerint a párizsi tornán a játékvezetők és a VAR súlyos technikai hibája befolyásolta válogatottjuk továbbjutását a magyarok elleni negyeddöntőben – írja a vlv.hu.

A tilalom csütörtökön, október 17-én vette kezdetét.

Mint ismeretes, az ominózus eset után az olasz szövetség a helyszínen óvást nyújtott be. Ezt ugyan elutasították, de a brutalitásért elmarasztalt Francesco Condeminek nem kellett letöltenie az ilyenkor szokásos, automatikus eltiltást. A spanyolok elleni helyosztót az olasz válogatott látványos demonstrációkra, tiltakozásra használta fel.

Az eltiltás – amely ellen az olaszok nem fellebbeznek – azt jelenti, hogy az azzurrik nem vehetnek részt a Világkupa januárra tervezett újvidéki divízió 1-es tornáján, amelynek részvevői jelen állás szerint: Horvátország, Franciaország, Grúzia, Görögország, Magyarország, Montenegró, Japán, Románia, Szerbia, Spanyolország és az Amerikai Egyesült Államok.

A vlv.hu – olvasói jelzés alapján – hozzáteszi, hogy hogy a szankciókról szóló határozatból kiderül: az olasz–magyar negyeddöntő után a parkolóban az olaszok megtámadták a játékvezetőket akiknek vissza kellett menekülniük az uszoda épületébe. Fizikai atrocitás is történt egy jelenlévő hölgyet meglöktek, azt pedig megakadályozták, hogy a sértettek egyike a telefonján felvegye a történteket.

Kiderül az is a dokumentumból, hogy Campagna szövetségi kapitány bocsánatkérő levelet írt a World Aquatics illetékeseinek – ennek hatására enyhítették a szankció anyagi terhét.