Nyitókép: Zhizhao Wu/Getty Images

50 fölött is nekifutna kilencedik olimpiájának a világbajnok tornásznő

Infostart / MTI
2024. október 14. 21:13
A 49 éves Okszana Csuszovityina olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornásznő szeretne kijutni a 2028-as, Los Angeles-i nyári játékokra.

Az elnyűhetetlen üzbég sportolónak a négy év múlva esedékes olimpia a kilencedik lenne a pályafutása során, miután az ideiről lemaradt. Csuszovityina május végén a közösségi oldalán jelentette be, hogy a taskenti Ázsia-bajnokságra gyakorolt talajon, amikor megsérült, s mivel a kontinensbajnokságon nyílt volna az utolsó esélye részvételi jogot szerezni, nem indulhatott Párizsban.

Los Angelesben azonban még ott lehet – derült ki a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott nyilatkozatából.

„Még sok idő van a következő olimpiáig, de ha a fizikai állapotom megengedi, kijuthatok Los Angelesbe – jelentette ki. – Persze ha már nehezemre esik a torna, azonnal véget vetek a pályafutásomnak, egyelőre azonban folytatom az edzést és a versenyzést.”

„Jelenleg naponta egyszer tréningezek – tette hozzá Csuszovityina, aki vasárnap első lett legeredményesebb szerén, ugrásban egy novoszibirszki versenyen. – Most indultam először egy hosszú, sérülés miatti szünet után, és nem tűztem ki célul helyezést, de boldoggá tett a teljesítményem és a győzelem. Továbbra is szeretem a tornát, ami örömmel tölt el” – mondta a sportoló, aki „civilben” a nevét viselő gimnasztikai akadémiát vezeti az üzbég fővárosban.

„Délelőttönként edzek, délutánonként pedig teljesen elmerülök az akadémia dolgaiban” – fűzte hozzá.

A karrierje során a Szovjetunió és Németország színeiben is indult Csuszovityina első világbajnokságán, 1991-ben rögtön három érmet nyert. Kollekciójában a legértékesebb medálok sorában egy olimpiai (1992, Barcelona), három világbajnoki és egy Európa-bajnoki arany szerepel. Van ötkarikás ezüstje is, a vb-ről négy második és négy harmadik helye, Eb-ken pedig kétszer állt a dobogó második, egyszer annak harmadik fokán. Szülőhazája képviseletében az Ázsia-bajnokságokon négy ezüstöt és egy bronzot gyűjtött.