Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Dollár diadalmaskodott a Balatonnál

Infostart / MTI
2024. október 13. 13:14
A balatonvilágosi Pulai Lovasparkban zajló Póni Klub országos bajnokságon hat számot rendeztek szombaton. A legfeljebb 137 centis lovak versenyében Novák Eszter (Kátai SE) Dollár nevű lován diadalmaskodott. A legalább 149 centis lovon Nyul Zsófia (Újhegyi SE) Lindával győzött, és ő lett a második is egy másik lovon, Daefnyvel.

A haladó díjugratók között Nyul Zsófia az első és a második helyet is megszerezte szombaton a balatonvilágosi Pulai Lovasparkban zajló Póni Klub országos bajnokságon.

A második napon a haladók díjugratók versenyén a 138-148 centiméteres marmagasságú lovon Gubicza Kamilla (Varga Ménes PK) nyert Cristo nyergében. A legfeljebb 137 centis lovakkal Novák Eszter (Kátai SE) Dollár nevű lován diadalmaskodott. A legalább 149 centis lovon Nyul Zsófia (Újhegyi SE) Lindával győzött, és ő lett a második is egy másik lovon, Daefnyvel.

A kezdő díjugratók bajnokságán, 149 centinél magasabb nagy lovakkal Könczöl Réka (Öregkő Lovasai Egyesület) ugyancsak Dollárral nyert. A póni I-ben (137 centis lovakig) Varga Petra (Öregkő Lovasai Egyesület) Blondyval, míg póni II-ben (138-148 centis lovak) Horváth-Fáró Emma (Panka Póni Klub) Raffyval lett első.

A kezdő gyerekek úgynevezett 2. feladatában díjlovaglásban Biczó Viktória Emma (Korona Póni Klub) Dublin P.H. nyergében nyert, míg az előkezdők mezőnyében, a 3. feladatban a gyerekeknél Kovács-Fehér Rege (Szent László Király LE) Bogival nem talált legyőzőre. Az ifjúságiaknál Grenczel Zsófi (Szent László Király LE), míg a kezdő gyerekeknél Shufrych Ivan (Szent László Király LE) egyaránt Marcipánnal nyert. A kezdő ifik mezőnyében Bea Márta (Kárpáti LSE) Nativo B-n nyert.

A kezdő ifjúságiak 2. feladatában Gillich Bori (Zsanai Lovas SK) volt a legjobb Bognár Mrazido nevű lován. A haladók 2. feladatában (FruZso) Kőmüves Dalma Hajnalka (Korona Póni Klub) Dublin P.H. lovával diadalmaskodott. A gyerekeknél Panyi Horváth Nikolett (Sandstone Horses Team) Szelíd nyergében nem talált legyőzőre, az ifjúságiaknál pedig Pásti Luca (Szíriusz SE) Edrickel.

Az úgynevezett Caprilli 1.B versenyszámban gyermekeknél Nánási Mici (Kobak Póni Klub) Gyömbérrel győzött, az ifiknél pedig Bognár Sarolta (Kobak Póni Klub) Claudius nevű lovával.

Az előkezdő stílusbajnokságában nagy lovakkal Mágori Nóra (Újhegyi SE) Mentával győzött, a kis pónikkal pedig Tóth Emília (Kátai SE) BZ Bon-Bonnal.

A szervezők kiemelték, hogy szombaton késő délután a gyerekeknek - a nevezések alapján kétszázan versengenek 135 lóval - lovas játékokat rendeztek, különféle ügyességi számokkal, ahol sikerült levezetni a szombati versenyhangulatot.

A vasárnapig tartó eseményen a díjlovaglás, a díjugratás, a stílusbajnokság és Caprilli mellett futószáras számokban is rendeznek még versenyeket. Mindezek mellett a zárónapon hirdetnek végeredményt a lovasiskolák közötti csapatversenyben.

A lovassport számára a Póni Klub bajnoksága az egyik legfontosabb verseny az utánpótlás bázisának megteremtésében, későbbi válogatott sportolók kerültek már ki innen, mint például Pachl Benedek, aki közel volt ahhoz, hogy díjlovaglásban kijusson a párizsi olimpiára.

Egy versenyző (elöl) lova mellett várakozik a Magyar Póni Klub Szövetség által rendezett Póni Klub Országos Bajnokságon Balatonvilágoson 2024. október 13-án. MTI/Máthé Zoltán
Egy versenyző a Magyar Póni Klub Szövetség által rendezett Póni Klub Országos Bajnokság Caprilli versenyszámának póni kategóriájában Balatonvilágoson 2024. október 13-án. MTI/Máthé Zoltán