Nyitókép: MOB-Média/Szalmás Péter

Csernoviczki Éva nagy döntés előtt, de áll a kihívások elébe

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. október 12. 19:07
Az olimpiai bronzérmes cselgáncsozó a harmadik ciklusát kezdheti meg a MOB sportolói bizottságában. Csernoviczki Éva az InfoRádióban elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy a sportolók hangja hallható legyen, és megfelelően képviseljék sportágukat, társaikat a döntéshozatalokban. Úgy érzi, szerzett annyi tapasztalatot, hogy méltó legyen a testület elnöki tisztségének betöltésére, de még nem döntötte el véglegesen, hogy kandidál-e.

Öt új tagot választottak be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportolói bizottságába: Csernoviczki Éva cselgáncsozó, Kerekes Gréta gátfutó, Manhercz Krisztián vízilabdázó, Pétervári-Molnár Bendegúz evezős, valamint Pigniczki Fanni ritmikus gimnasztikázó kapott bizalmat a szavazóktól. A téli sportágak képviselőinek – Kékesi Mártonnak és Knoch Viktornak – a mandátuma a 2026-os téli ötkarikás játékok után jár le, tehát a testület jelenleg hét tagot számlál. További három tagot a MOB elnöksége delegálhat, így bővülhet tízfősre a grémium. Ha a testület összeáll, az alakuló ülésen a bizottsági tagok maguk közül választják meg az elnököt.

Csernoviczki Éva a harmadik ciklusát kezdheti meg a MOB sportolói bizottságában, amit hatalmas megtiszteltetésként él meg. Az olimpiai bronzérmes cselgáncsozó az InfoRádióban elmondta:

a mai világban nagyon fontos, hogy a sportolók hangja hallható legyen, illetve képviseljék magukat és társaikat a döntéshozatalokban.

Hozzátette: a Magyar Olimpiai Bizottságnak is ez az egyik fő célkitűzése, valamint emlékeztetett arra is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak sem véletlenül az „athletes first” (a sportolók mindenek előtt) az egyik legtöbbször idézett jelmondata.

Megerősítette, hogy csak akkor tartják meg a sportolói bizottság alakuló ülését, amikor összeáll a teljes testület, illetve nemcsak elnököt, hanem a hagyományoknak megfelelően két alelnököt is választanak majd. Az ő pozíciójuk nagyon fontos, hiszen szavazati joggal rendelkeznek a MOB közgyűlésében, illetve a sportolói bizottság mindenkori elnöke a MOB elnökségi tagja is egyben. Csernoviczki Éva közölte: a sportolói bizottság új elnökét elvileg hat jelölt közül választhatnák meg. A szabályzat szerint a testületbe most bekerült öt tag, valamint a téli sportok képviseletében további egy fő kandidálhatna a tisztségre, de arra számít, hogy nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel.

A kétszeres Európa-bajnok cselgáncsozó még nem döntötte el véglegesen, hogy indul-e az elnöki posztért, egyelőre még gondolkodik rajta. Mint fogalmazott, „óriási kihívás” lenne számára a tisztség betöltése, és úgy érzi, szerzett annyi tapasztalatot három ciklus alatt, hogy meg tudjon felelni az elvárásoknak.

„Nagy valószínűséggel jelöltetni fogom magam, de még nem döntöttem el ezt a kérdést százszázalékosan”

– jegyezte meg.

Úgy véli, minden sportszövetségnek fontos, hogy legyen képviselete a MOB sportolói bizottságában, illetve más szervezetekben, akár nemzetközi téren is. Mint mondta, a magyar cselgáncs ebben a tekintetben nagyon jól áll, hiszen a szintén olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián az Európai Judo Szövetségnek, míg az Eb-aranyérmes Karakas Hedvig a nemzetközi szövetségnek a sportolói bizottságát erősíti.

Csernoviczki Éva 2021-ben fejezte be sportolói pályafutását, 2023 tavaszán pedig megszületett a kisfia, Maxim. Érmekben és sikerekben gazdag karriert zárt le, ugyanis sorozatban tizenegy kontinenstornán állt a dobogón, kétszer a legfelső fokán, 2011-ben pedig harmadik lett a világbajnokságon. Visszatekintve a pályafutására azt mondta, mint minden sportolónak, neki is az volt az álma, hogy olimpiai bajnok legyen. Ez ugyan nem jött össze neki (2012-ben Londonban bronzérmet szerzett), de utólag már nincs hiányérzete. Elismerte, hogy közvetlenül az olimpiák után nem mindig volt könnyű feldolgozni, ha nem úgy sültek el a dolgok, ahogy tervezte, most már azonban büszkén tud visszaemlékezni azokra a sikerekre, amiket elért tizenkilenc év alatt a felnőtt mezőnyben.

„Azt gondolom, hogy ez egyedülálló dolog, de a válogatott más tagjai is rengeteg szép sikert hoztak az elmúlt évek során a magyar dzsúdósportnak, úgyhogy abszolút elégedettek lehetünk” – zárta gondolatait Csernoviczki Éva.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csernoviczki Éva nagy döntés előtt áll, de áll a kihívások elébe
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást