Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Marad a posztján Schmidt Gábor

Infostart / MTI
2024. szeptember 27. 12:19
További négy évig ő lesz a kajak-kenu szövetség elnöke.

Újabb négy évig Schmidt Gábor vezetheti elnökként a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget (MKKSZ) - döntöttek a küldöttek a sportszervezet tisztújító közgyűlésén.

A sportvezető, aki egyedüli jelölt volt a posztra, a 143 lehetséges szavazatból 136-ot kapott.

Az elnökség tagjává választották még a sportolói bizottságot vezető Balla Virágot, valamint Doma Gergőt, Horváth Gábort, Nagy-Rasztotzky Esztert, Benkő Zoltánt, Schmidt-Kovács Katalin Emesét, Kálmán Tibort és Farkas Gabriellát. A versenysport bizottság elnöke Csabai Edvin, a sportfejlesztési bizottság elnöke Petrovics Kálmán, a civil kapcsolatok bizottságának elnöke Antal Dénes lett.

Schmidt Gábor, a szervezet korábbi főtitkára - jelenleg sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár - 2016 óta az MKKSZ elnöke. Újraválasztása előtti beszédében felidézte, hogy 1988 óta dolgozik a kajak-kenuban, amelyben folyamatosan magasan van a mérce.

"A célunk az, hogy ezt mindig túlszárnyaljuk, ezért is szeretek ebben a sportágban dolgozni. Az idei olimpiai szereplésünk fantasztikus volt, hiszen mind a tíz számban döntőben szerepelhettünk és hét érmet szereztünk" - emelte ki, hozzátéve, hogy az elmaradt arany miatt azért van bennük egy kis elégedetlenség.

"Emiatt láttam a szakmai vezetőkön a csalódottságot. A jövőben azon kell dolgozni, hogy töretlenül a világ élvonalában maradjunk. Ehhez minden feltétel adott, a jövő egyik feladata, hogy megtanuljuk alkalmazni és használni a modern technológiákat" - fogalmazott a régi-új elnök.

Schmidt Gábor méltatta a közgyűlés elnöki posztjáról leköszönő Baráth Etelét, akit a kilencvenes évek végén kezdődött sportági aranykor meghatározó szereplőjének nevezett. Egyúttal tiszteletbeli elnöki cím adományozását javasolta az MKKSZ egykori elnökének, ezt a tagság, amely hosszú percekig, állva tapsolva köszönte meg a sportvezető több évtizedes munkáját, egyhangúlag támogatta. Sztanity László és a sportág legújabb örökös bajnoka, a kajakos Kőhalmi Emese az MKKSZ tiszteletbeli tagja lett. A közgyűlés új elnökének Banai Ádámot, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatóját választották.

Az őszi közgyűlés elején átadták az Arany Érdemérmet, amely a sportág legmagasabb kitüntetése, ezt idén Janza Péter versenybíró, a felügyelő bizottság elnöke kapta.

A megjelentek egyhangúlag elfogadták az éves sportszakmai tevékenység értékelését és a 2022-ben indult sportágfejlesztési stratégia időszaki végrehajtásáról szóló beszámolót. Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója közölte: országszerte zajlik az árvízi helyzet utáni kárfelmérés, a szövetség pedig segíteni fog a helyreállításban.

A közgyűlés megválasztotta a stratégiai bizottság öt tagját is, Balázs Pétert, Bán Kristóf Tamást, Béke Lászlót, Kálmán Péter Györgyöt és Sujbert Leventét.

A tisztségviselők megbízatása négy évre, a 2028-as Los Angeles-i olimpiát és paralimpiát követő közgyűlésig szól.