Nyitókép: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

Rajtol a labdarúgó Bajnokok Ligája – itt az összes nagy változás

Infostart
2024. szeptember 17. 17:53
Ma este lejátsszák az első mérkőzéseket a labdarúgó Bajnokok Ligája megújult főtábláján. Ne a megszokások alapján kövess a sorozatot, elmagyarázzuk, mik az újdonságok.

Az első változás, hogy a korábbi 32 helyett 36 csapat szerepel a főtáblán. Az európai topbajnokságok közül az olaszok és a németek öt-öt, az angolok, a spanyolok és a franciák négy-négy csapatot indíthatnak. Ez azt jelenti, hogy a 32-ből öt bajnokság 22 helyet elvisz. Viszont ezen az ötön kívül csak a hollandoknak, az osztrákoknak és a portugáloknak van egynél több csapata, a főtáblán így összesen tizenhat ország képviselteti magát az élmezőnyben.

Nyugat-Európa fölénye elsöprő, de a második legerősebb régió Közép-Kelet-Európa, két osztrák, egy cseh, egy szlovák, egy horvát és egy szerb gárdával. Még keletebbről csak a Sahtar szerepelhet, meglepő, de nincs sem török, sem görög a 36 között.

Változás, hogy

az eddigi hat helyett minden gárda minimálisan nyolc mérkőzést játszik a mostani, télbe átnyúló őszi szakaszban.

Négyet odahaza, négyet idegenben. A korábbi három ellenfél helyett nyolc riválissal szemben, tehát nincsenek már ebben a szakaszban kétszeri találkozások. Részben ebből is következően, nincsen három olyan csapat, amelyik azonos ellenfelekkel nézne szembe.

A csapatokat egyetlen, nagy, 36-os tabellán rangsorolják majd az eredményeik szerint. A január 29-én kiaalkuló végtabella első nyolc helyezettje közvetlenül a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettek pedig oda-visszavágós párharcban küzdhetnek meg a 16 közé jutásért, míg az utolsó 12 együttes kiesik. Nem kerül át csapat a BL-ből az Európa-ligába, mint ahogyan az Európa-ligából sem „esik le” senki a Konferencia-ligába.

A nyolcaddöntőtől kezdődő szakasz lebonyolítási rendje nem változott.

Az első játéknapon, szeptember 17-én, kedden hat mérkőzést rendeznek.

Játéknapok: szeptember 17-19., október 1-2., október 22-23., november 5-6.., november 26-27., december 10-11., január 21-22., január 29. A BL fináléját május 31-én a müncheni Allianz Arénában rendezik.