Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Jean-Christophe Bott

Ki lesz a NOB elnöke?

Infostart / MTI
2024. szeptember 16. 06:13
Hétfőn hozzák nyilvánosságra a jelöltlistát.

Hétfőn válik nyilvánossá, hogy hányan és kik pályáznak Thomas Bach helyére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöki posztján.

A jelentkezési határidő vasárnap zárul - írta az orosz állami hírügynökség a NOB-tól származó értesülésre hivatkozva, amely szerint "a listát a hétfői nap folyamán teszik közzé".

A NOB jelenlegi vezetője, a német Thomas Bach mandátumának lejártával jövőre távozik, utódját márciusban választják meg, s az új elnök júniusban lép hivatalba. A szakértők arra számítanak, hogy a jelöltek között lesz a zimbabwei Kirsty Coventry, a korábbi klasszis úszó, a 200 méter női hát 2008-as olimpiai bajnoka, továbbá a Nemzetközi Tornaszövetség japán elnöke, Morinari Vatanabe, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség francia vezetője, David Lappartient, s a 400 méteres női gátfutás 1984-es olimpiai bajnoka, a marokkói Nawal el Mutawakel is, valamennyien a NOB tagjai.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség brit vezetője, az ugyancsak korábbi ötkarikás aranyérmes Sebastian Coe nemrég kinyilvánította, hogy versenyezni szeretne a NOB elnöki posztjáért, de az elmúlt napokban a médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy esetében jogi akadályok meggátolhatják a posztra való jelölést.