Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A kulcsemberek jó formája alapkövetelmény a németek elleni jó eredményhez

Infostart
2024. szeptember 7. 15:19
A magyar válogatott ma, szombat este a németek ellen kezdi meg szereplését a Nemzetek Ligája 2024–2025-ös idényében. Egyszersmind ez lesz az első mérkőzése a nyári Európa-bajnokságról való kiesés óta. Ez lesz a válogatott történetének 954. mérkőzése – a 952. találkozót is a németek ellen vívta.

Ez utóbbi tény utal arra a különlegességre, hogy az elmúlt időszakban – az Eb-selejtezőket kivéve – minden sorozatban összekerültünk a németekkel. 2021 júniusának eleje óta ez lesz a két csapat ötödik (!) egymás elleni mérkőzése, ezekből kettőt az Eb-k csoportszakaszában, kettőt a Nemzetek Ligájában vívtunk. Egyetlen kivétellel idegenben, ezért is figyelemre méltó, hogy a mérleg kiegyenlített, mindkét csapat szempontjából 1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség.

Más kérdés, hogy a vereségünket éppen az idei, stuttgarti Eb-csoportmeccs hozta, amelyen – bár kétségtelenül vitatható volt az első német gól, s az is, hogy nem maradt-e adósa a játékvezető egy tizenegyessel a magyar csapatnak – a Nationalelf megérdemelten nyert.

Elköszönő németek

Azóta mindkét csapat keretében több fontos változás történt (Julian Nagelsmann keretében nincsen már Manuel Neuer, İlkay Gündoğan, Thomas Müller és a visszavonult Toni Kroos sem, sőt, most nem kapott meghívást Leroy Sané és Antonio Rüdiger sem), de ezzel kapcsolatban a legfontosabb talán Marco Rossinak azon véleménye, hogy a magyar válogatott több kulcsembere most jobb formában van, mint az Európa-bajnokság idején volt. Ahhoz, hogy a magyar csapat egy nála erősebb játékosállományú riválissal szemben jó eredményt érjen el, elengedhetetlen, hogy Willi Orbán és Szoboszlai Dominik jó teljesítményt nyújtson. Stuttgartban nem nyújtottak…

Magyar, de nem csupán magyar futballtörténelmi sajátosság, hogy egy nyári nagy torna után részben átalakul a keret. Erre pici cáfolat volt 2021 nyara, illetve ott feltétlenül pozitív változást jelentett, hogy Szoboszlai Dominik felépült féléves sérüléséből. Viszont az első mérkőzés finoman szólva nem sikerült jól: 0-4 Budapesten, Anglia ellen.

Idén a kapitány úgy döntött, hogy azok a játékosok közül, akik kevesebbet játszanak a klubjukban, néhányat nem hív meg. (Akadnak kivételek…) Így került ki a most meghívottak közül Fiola Attila, Szalai Attila, Lang Ádám, Callum Styles és Kleinheisler László.

Emiatt néhány poszton kényszerhelyzetben volt, vagy legalábbis nagyban lecsökkentek a variációs lehetőségek.

Willi Orbánnak nincs igazán alternatívája középső védőként,

Szalai Attila rosszul sikerült átigazolásának, s az ebből fakadó játékhiánynak tulajdoníthatóan Dárdai Márton hirtelen kulcsemberré lépett elő, holott a második ligás Hertha BSC-ben sem számít alapembernek. Szerencsére Balogh Botond jól kezdte az idényt a Parmában, a Milan ellen akadt egy kifejezetten jó mérkőzése.

Kezdő?

A meghívott újoncok (Tóth Balázs, Gergényi, Yaakobishvili, Nikitscher, Vas Gábor is az volt, csak megsérült) sokasága ellenére a kezdő tizenegy minden bizonnyal az Eb-szereplőkből áll majd. A legvalószínűbb, hogy a Gulácsi – Balogh, Orbán, Dárdai M. – Négo/Bolla, Nagy Ádám, Schäfer, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga tizenegy kezd majd, bár talán kérdéses az is, nem kap-e esetlen az Eb-hez mérten több játéklehetőséget az OTP Bank Liga 2024-es őszének eddigi legjobb formát mutató játékosa, Nagy Zsolt.

A düsseldorfi találkozó 20.45-kor kezdődik, az Infostarton folyamatosan beszámolunk a mérkőzésről.