Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Cseh László vallomása: egy edzőnek talán még nehezebb élete is van, mint egy versenyzőnek

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. szeptember 6. 19:50
A decemberi rövidpályás úszó-vb nagyköveteként adott interjút az InfoRádiónak Cseh László többszörös világbajnok és olimpiai érmes úszólegenda, aki a párizsi olimpiáról Németh Nándor és a nyílt vízi úszók teljesítményét emelte ki. Három éve vonult vissza.

Interjút adott az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorának Cseh László többszörös világbajnok és olimpiai érmes úszó, aki három évvel ezelőtt vonult vissza az úszósporttól.

Rajta tartotta a szemét az idei olimpiai úszóprogramon, egyetlen magyar érdekeltségű versenyt sem hagyott ki. Szerinte a csapat összességében remekül teljesített és nagyon jól úsztak a versenyzők, mindenkinek gratulál.

Külön kiemelte viszont a nyílt vízi úszókat, teljesítményüket tovább emelték a mostoha szajnai körülmények. Iismert: Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok, Betlehem Dávid pedig bronzérmes lett, Fábián Bettina pedig ötödik helyen csapott a belógatott panelra a női mezőnyben.

Akiért viszont vérzett a szíve, az Németh Nándor volt, aki nagyon kevéssel maradt le a dobogóról 100 gyorson, vele kapcsolatban viszont azt érzi, hogy "végre odaért a világ élmezőnyébe", innentől még nagyszerűbb eredményekre számíthatunk tőle.

"Ismerem a teljes felkészülését, a sikeréhez úgymond hozzá is járultam azzal, hogy egy reggeli edzésén ott voltam, és én tartottam neki,

ami a lehető legfontosabb volt a felkészülés során... 2015 óta ismerem, amikor nagyon fiatal volt. Láttam, hogy évről évre hogy fejlődik, hogyan érik be, mennyit versenyez. Századmásodpercek választották el a dobogós helyezésektől, nem is a vert mezőnyben zárt. Erre bátran lehet a későbbiekben építeni" – mondta Cseh László.

A beugrás ellenére az úszólegendából viszont nem lesz edző. "Az edzőség nem nekem való, szerintem egy edzőnek talán még nehezebb élete is van, mint egy versenyzőnek. Pár éve megfogalmaztam magamnak, hogy inkább a medencében vagyok, mint a medence partján, edzőnek nem nagyon vagyok jó, hiába van nagy tapasztalatom, nem biztos, hogy olyan jól át tudom adni" – rögzítette a közkedvelt sportolónagyság.

Megmaradnak neki a "nagyköveti tisztségek" – idén a rövidpályás világbajnokságon, amelyre Budapesten kerül sor decemberben, de dolgozik tovább az Ötpróba projektben és a Nagy Sportágválasztóban is munkálkodik, és reméli, hogy az eddigi eredményei a mai fiataloknak is motivációt tudnak nyújtani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Úszás - Cseh László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást