Nyitókép: Shaun Botterill/Getty Images

Szoboszlai Dominik az őszi formájában játszik a Liverpoolban – de mit akar Szalah?

Infostart
2024. szeptember 2. 15:33
A Liverpool – amelyben Szoboszlai Dominik a pályán töltötte az első három bajnoki forduló minden játékpercét – százszázalékos teljesítménnyel rajtolt a Premier League 2024–2025-ös idényében. A magyar válogatott csapatkapitányának értékelése sokkal inkább hasonlít a tavaly őszihez, mint a tavaszihoz.

Az elmúlt idény végén, s főleg, miután kiderült, hogy Jürgen Klopp helyére a holland Arne Slot érkezik, itthon is sokan kételkedtek abban, hogy Szoboszlai Dominik megtartja-e a helyét az első csapatban, horribile dictu, a keretben.

A válasz három forduló alatt megszületett: igen. Nyilván egy hetvenmillióért vett futballistáról egyébként sem mond le könnyen egy klub – noha láttunk már példát az ellenkezőjére is, João Félix, Philippe Coutinho csak két név erre –, de Szoboszlai Dominik jól játszott az Ipswich, a Brentford és a Manchester United ellen.

Új szerepkörben futballozik az előző idényhez képest, támadóbb feladatokat kap, noha továbbra is kiveszi a részét a védekezésből. Emlékezetes, hogy Kloppnál a 2023–2024-es idény elején egyike volt az első fordulók „örök szereplőinek”, most is az, a mezőnyjátékosok közül csak Virgil van Dijk, Alexis MacAllister és Ryan Gravenbech játszott rajta kívül 270 percet, Mohamed Szalah pedig 263-t.

A Manchester United ellen, az Old Traffordon, az első gól előtt elhúzta a fejét, hogy a még jobb helyzetben lévő Luis (Lucho) Díaz gólt fejelhessen, a harmadik gólnál ő szolgálta ki egy nagyon pontos labdával Mohamed Szalahot. Értékelése még jobb lehetne, ha spiccel beveri nagy gólhelyzetében a labdát, de ne legyünk telhetetlenek.

Formája kétségtelenül azt sejteti, hogy újra egészséges, jó formában van és élvezi a játékot, s felteszi bennünk azt a kérdést, tavaszi gyengébb formájában mekkora szerepe volt titokzatos, s talán nem kellően kikezelt sérülésének. Az, hogy júniusban nem volt még teljesen egészséges, az nyilvánvaló.

A Liverpool három meccs után kapott gól nélkül áll, három győzelemmel. A Premier League történetében Arne Slot előtt legutóbb 2007-ben kezdett így egy csapatnál új edző, a napokban elhunyt Sven-Göran Eriksson a Manchester Cityvel.

Mo Szalah újra remekelt a Man United pályáján, eddigi kilenc, az Old Traffordon játszott mérkőzésén tíz gólt szerzett. A Liverpool legutóbbi 22, a bajnokságban a Manchester United ellen szerzett góljából 16-ban volt szerepe.

A Vörösök szempontjából azért is volt fontos éppen a Manchester United elleni siker, mert az idei év első felében éppen a legnagyobb rivális elleni gyengébb eredmények terelték rossz nyomsávra a csapat vonatát.

Mohamed Szalah állítólag bejelentette, hogy az következő nyáron távozik – ezzel a kihívással az Anfield Roadon az utóbbi három évben mindig szembe néztek. Az egyiptomi szupersztárnak, akinél a Liverpool teljes történetében már csak Ian Rush, Roger Hunt, Gordon Hodgson és az egyiptomit csupán 14 góllal megelőző Billy Liddell szerzett több gólt, folyamatosan fényűző ajánlata van Szaúd-Arábiából, korábban hívta a Real Madrid is, noha ez talán már nem aktuális.

Mindenesetre a 33. évében járó csatár szerződése lejár a nyáron, az el-Itthad 2023 szeptemberi, 150 millió fontos ajánlata akkor nem játszik majd már, hiszen Szalah ingyen megszerezhető. A mostani szerződése alapján heti 350 000 fontot keres Liverpoolban, ennek a szaúdiak a többszörösét fizetnék.

De sokkal inkább úgy tűnik, a hétvégi, szalahi mondás, mely szerint minden bizonnyal utoljára játszott az Old Traffordon, mivel lejár a szerződése az idény végén, s a klub még nem tett új ajánlatot, inkább úgy fogható fel: „Kérjétek meg újra a kezem, várom az ajánlatot!”