Nyitókép: MTI/Vajda János

Női kosárlabda vb-előselejtező - Bejutott a magyar válogatott

Infostart / MTI
2024. augusztus 25. 22:31
A magyar női kosárlabda-válogatott a döntőben 63-47-re legyőzte Szenegál csapatát a ruandai világbajnoki előselejtezőn, így bejutott a vb selejtezőjébe.

Völgyi Péter együttese az első fordulóban éppen Szenegáltól elszenvedett kétpontos vereségét követően imponáló magabiztossággal nyerte mérkőzéseit a tornán, melynek fináléjában az afrikaiak nem tudták megszorítani, így a magyar csapaté lett a viadal egyetlen továbbjutó helye.

A torna legjobb játékosának Lelik Rékát választották.

A vb-selejtezőt 2026. március 8. és 16. között rendezik, a berlini világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n - amelynek Ausztrália adott otthont - még csak 12 együttes vett részt.

A magyarok eddig ötször szerepeltek vb-n, legutóbb, 1998-ban tizedikek lettek. A legjobb eredményük az 1957-es ötödik hely volt.

Eredmény, döntő (a torna eredményközlője alapján):

Magyarország - Szenegál 63-47 (13-12, 20-14, 16-8, 14-13)

---------------------------------------------------------

a magyar csapat legjobb dobói: Kiss 17 pont, Kányási 10, Határ 10

Völgyi Péter szövetségi kapitány együttese hétfőn 63-61-es vereséggel kezdett Szenegál ellen, majd másnap 97-60-as diadalt aratott Fülöp-szigetek legjobbjai felett, csütörtökön pedig 87-66-ra verte a brazilokat, így a C csoport másodikjaként jutott tovább. A nyolccsapatos afrikai torna szombati elődöntőjében a brit válogatott várt rá, amelyet 82-59-cel búcsúztatott, főként Kiss Virág 17 pontjával.

A fináléban aztán egy ismerős ellenfél következett, ugyanis ismét Szenegállal került szembe a nemzeti csapat, amely a szombat esti elődöntőben a házigazdákat múlta felül.

A második magyar-szenegáli csata az elejétől teljesen más képet mutatott mint az első, ugyanis az afrikaiak nem támadtak le egész pályán, láthatóan sokkal fáradtabbak voltak, mint a nyitómérkőzésen. Ugyanakkor a Völgyi-csapat sem játszott nagy tempóban az első negyedben, így kifejezetten kevés pontot hozott a nyitó tíz perc, melynek végén 13-12-re vezetett a magyar csapat.

A második szakaszban sem lett nagyobb az iram, ugyanakkor a magyarok a negyed közepén fokozatosan elléptek riválisuktól, de tízpontos előnyüket nem tudták megtartani, így a nagyszünetben hét pont volt a különbség a csapatok között (33-26).

A harmadik tíz percben aztán már egyértelműen kiütközött a két együttes közötti tudáskülönbség, az afrikaiak nem tudták kihasználni erőfölényüket, a sokpasszos magyar támadások rendre tiszta dobóhelyzettel zárultak, melyek közül ugyan nem egy kimaradt, de Lelik Rékáék így is gyorsan megnyugtató, tíz pont fölötti különbséget dolgoztak ki, melyet folyamatosan növeltek, s az utolsó negyedet 49-34-es állásról kezdhették meg.

A záró periódusra nem maradtak komoly izgalmak, az enervált szenegáli válogatottnak nem volt esélye a felzárkózásra a szinte minden támadásukat az utolsó másodpercig kijátszó magyarok ellen.

A válogatott végül 16 ponttal nyerte meg a torna döntőjét, így minden célját elérte a ruandai megméretésen.

"Nagyon boldogok a csajok, akik rengeteg munkát tettek ebbe a hétbe. Hét nap alatt öt mérkőzést játszottak le, az akaratukat és a kitartásukat mutatja, hogy egy iszonyatosan fizikális ellenféllel szemben is meg tudták valósítani az elképzeléseinket" - nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Völgyi Péter, aki azt is elmondta, a vasárnapi meccsen az volt a legfontosabb feladat, hogy ne engedjenek olyan sok támadólepattanót Szenegálnak, mint a hétfői találkozón és ez sikerült, mert csupán nyolcat tudtak visszaszedni. - "A kulcsjátékosaik közül csak egy tudott sok pontot dobni, a többit jól megfogtuk, támadásban pedig kiismerhetetlenek, kintről, bentről veszélyesek voltunk. Nagyon elégedett vagyok."

A szakvezető arról is beszélt, hogy a folytatásra nagyon sokat adhat a csapatnak ez a torna, melyen sok mérkőzést sikerült megnyerni, ez pedig összekovácsolja az együttest.