Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kajak-kenu vb - Kőhalmi Emese aranyérmes K-1 5000 méteren

Infostart / MTI
2024. augusztus 25. 14:53
Kőhalmi Emese aranyérmet szerzett a kajak egyesek 5000 méteres versenyében vasárnap az üzbegisztáni Szamarkandban, az olimpia műsorán nem szereplő számok kajak-kenu világbajnokságán.

A szamarkandi vb programja az 5000 méteres döntőkkel zárult, elsőként a kenusok térdeltek hajóba a leghosszabb távon. Bragato Giada délelőtt 500 méteren kilencedik lett, majd a négyfős vegyes egységek 500 méteres fináléjában ötödikként zárt. Így a tiszaújvárosi versenyző már a harmadik számára készülhetett Üzbegisztánban, amelyen kilencedikként zárt, bő három perccel lemaradva a győztes chilei Maria Jose Mailliard mögött.

Ugyanitt a férfiaknál Adolf Balázs címvédőként és egyértelmű éremesélyesként indult, ráadásul már a második medáljáért szállhatott harcba, mivel szombaton Fejes Dániellel ezüstérmet nyert a kenu kettesek 1000 méteres viadalában. A négyszeres világbajnok Adolf az első futószakaszra harmadikként lépett partra lengyel és moldovai riválisa után, s ez a sorrend a továbbiakban sem változott, Wiktor Glazunow gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, Adolf pedig csaknem 57 másodperccel mögötte, harmadikként ért célba.

A vb műsora a kajakosok maratoni távjával fejeződött be. Kőhalmi Emese nyert már világ- és Európa-bajnoki címet is 5000-en, szombaton 1000 méteren diadalmaskodott, vasárnap pedig tagja volt az 500 méteren ezüstérmes magyar vegyes kajaknégyesnek. A Kovács Katalin Akadémia 22 éves sportolója a harmadik futásnál állt az élre, és magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt, mintegy 16 másodperccel megnyerve a számot.

A férfiaknál Erdőssy Csaba remekül versenyzett, folyamatosan tartotta magát az élmezőnyben, és végül negyedik lett. Hátránya 53 másodperc volt a győztes dán rivális mögött.

A 22 fős magyar küldöttség így két arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárta a világbajnokságot.