Nyitókép: MTI/AP/Pool/Martin Meissner

Dárdai Pál megpályázná a Hertha BSC elnöki posztját, és nagytakarításra készül

Infostart
2024. július 25. 09:50
A legtekintélyesebb német sportmagazin, a Kicker internetes kiadásában hosszú cikket szentelt annak az első hallásra meglepő hírnek, hogy Dárdai Pál, a Hertha BSC a Bundesliga-mérkőzéseket és a győzelmeket tekintve szereplési rekorder egykori játékosa, aki az elmúlt évtizedben három periódusban is irányította a csapatot vezetőedzőként, a következő napokban megpályázza a klub elnöki posztját.

Ahogyan a Kicker írja, a Hertha BSC november közepén új igazgatóságot, új vezetőséget választ, Dárdai Pál pedig informálisan jelezte szándékát a vezetőségnek arra, hogy elindul az elnöki székért. Azt ígéri, hogy megválasztása esetén tabula rasa lesz, teljes nagytakarítást csinál a klubnál.

A lap kiemeli, hogy egy nappal a 2023–2024-es szezon utolsó, a VfL Osnabrück elleni meccse előtt, május 18-án a Hertha BSC sajtóközleményben tudatta, hogy nem hosszabbítja meg Dárdai Pál vezetőedzői szerződését. A közlés akkor úgy szólt, a magyar szakember „más szerepkörben marad a klubnál”.

Thomas E. Herrich ügyvezető igazgató akkor azt mondta: „Senkinek nem kell elmagyaráznunk, hogy Pál mit tett ezért a klubért. Még a nehéz időkben is mindig kitartott a klub mellett, a klubja mellett. klublegenda. Óriási hálával tartozunk neki a Hertha BSC-nek nyújtott szolgálataiért.”

Akkor megszólalt Dárdai Pál is: „A Hertha BSC a családom. Lassan 30 éve vagyok itt, és minden fűszálat ismerek. Együtt építettünk fel valamit ebben a szezonban, és erre büszke vagyok. Egy dolog soha nem fog megváltozni: herthás vagyok, herthás maradok, és a legjobbakat kívánom ennek a klubnak!”

A Kicker utal arra, hogy mindez rendkívül harmonikus kapcsolatra utalt a klub és az akkor már csak volt vezetőedző között, túl harmonikusra is ahhoz képest, ami azokban a hetekben a színfalak mögött zajlott. Ugyanis Dárdai Pál bizonyos helyzetekben helytelennek találta a vele való bánásmódot (a nyilvánosság előttit és a belsőt is), gyakran úgy érezte, egyedül maradt a sok váratlan nehézséget hozó idényben. Ugyanakkor, megint csak a Kickert idézve, „a vezetőknek nem tetszett az edző az önelégültség határát súroló magatartása. A keretminőség és a teljesítmény értékelésében pedig – a kiesést követő első évben kilencedik hely – eltérő volt az edző és a vezetőség véleménye.”

A lap szerint májusban és júniusban nem tudtak megállapodni a felek arról, mi legyen Dárdai Pál szerepe a jövőben a klubnál. A nyári szünet előtti megbeszélésen Dárdai állítólag azt mondta Thomas Herrich ügyvezető igazgatónak, Benjamin Weber sportigazgatónak és Andreas Neuendorfnak, az akadémia igazgatójának: „Indulok az elnökválasztáson, és ha megválasztanak, kidoblak.” Valójában a Hertha szimpatizánsai közül kevesen tudják csak, mennyire komolyak az egykori magyar válogatott játékos, egykori magyar szövetségi kapitány szándékai. De senki sem meri teljesen kizárni a jelöltséget. A szükséges dokumentumoknak augusztus 15-én éjfélig a Hertha irodájában kell lenniük – a klub felügyelőbizottságának címezve. A felügyelőbizottság ezt követően megkezdi az alkalmassági interjúkat a jelentkezőkkel.

A vezetőségválasztó rendes közgyűlést november 17-én tartják. A következő két-három hétben várhatóan nagy mozgás lesz az elnökválasztás ügyében. A Kicker szerint „állítólag a színfalak mögött kísérletek folynak arra, hogy Dárdait lebeszéljék a tervéről. Egy dolog világos: ha a klub alapvetően nagy tiszteletnek örvendő rekorderjátékosa indulna a versenyen, valószínűleg jó esélye lenne a megválasztásra. Az is világos, hogy a klub döntő hónapok előtt áll a sport, a befektetők és a stadion szempontjából, és nem engedhet meg magának új lövészárokháborút.”

A Kicker úgy tudja, hogy Dárdai Pál augusztus elején tér vissza a szabadságáról Berlinbe, ekkor tervezik a következő beszélgetést Thomas Herrichhel a további szerepvállalásról. Tekintettel a körülményekre és a közelmúlt viszályaira, egyesek most valószínűtlennek tartják, hogy Dárdai pozíciót kapjon az utánpótláscsapatoknál, az akadémián. Elképzelhető lenne egy tanácsadói állás. Fabian Drescher ügyvéd, aki Kay Bernstein elnök januári halála után ideiglenesen átvette az elnöki tisztséget, helyettesből előre lépve, ugyancsak indulni kíván az elnökválasztáson, amint azt a május végi közgyűlésen bejelentette. Megint csak a Kicker szerint „biztosan nem számított arra, hogy Dárdai lehet a vetélytársa”.