Nyitókép: Illyés Tibor

Nem vehet részt az olimpián a törökök birkózó klasszisa

Infostart
2024. július 11. 07:31
A kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos kategóriájának klasszisa, a török Riza Kayaalp doppingvétség gyanúja miatt nem vehet részt a párizsi olimpián.

A 34 éves versenyző 67 érmet gyűjtött karrierje során, a felnőttek között 12 arany- és két ezüstérem került a nyakába a kontinensviadalokon, öt arany, három ezüst és két bronz a világbajnokságokon, valamint riói második helye mellett két olimpiai bronzérmet is szerzett.

Kayaalp a nemzetközi szövetség (UWW) honlapján nem szerepel a párizsi nevezési listán, helyette az U23-as Muhammet Hamza Bakir utazhat a francia fővárosba. Török sajtóhírek szerint azért függesztették fel a kiválóságot, mert tiltott szert találtak a szervezetében, állítása szerint pedig sportorvos felügyelete alatt kapott gyógyszeres kezelést.

„Az olimpiai felkészülésem alatt minden profi szakmai odafigyelésem ellenére, amit a 24 éves sikeres és tiszta sportpályafutásom is jelez, most egy szerencsétlen helyzetbe kerültem” – mondta a Türkiye Today-nek Kayaalp.

Klubja, az Aski Sports kiáll az ötszörös világbajnok mellett, és kiemelte, hogy „soha nem engednek a hamis és alaptalan állításoknak, főleg nem a közösségi médiában„. A klubja azt is megosztotta az X-en, hogy Kayaalp komoly fejfájással és fülcsengéssel fordult orvoshoz, panaszairól és az orvosi javaslatokról pedig írásos feljegyzések is készültek.

Kayaalp mellett több neves birkózó is lemarad a nyári játékokról: például három orosz szabadfogású címvédő, a 97 kilós Abdulrasid Szadulajev, a 74 kilós Zaurbek Szidakov és az 57 kilós Zavur Ugujev sem lép szőnyegre, mert nem kaptak indulási engedélyt. Múlt héten nyolc honfitársuk pedig visszalépett a szerepléstől, az UWW honlapja szerint egyedül a tavalyi belgrádi vb-n harmadik 65 kilós szabadfogású, Samil Mamedov vállalta az olimpiai részvételt, így újra osztották ezeket az indulási jogokat. Szabadfogásban a tokiói győztesek (6) közül senkinek sem lesz lehetősége megvédenie címét.