Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Lavina vetett véget két magyar hegymászó expedíciójának

Infostart / MTI
2024. július 11. 18:35
Lavina miatt feladta Klein Dávid és Nagy Márton a pakisztáni Istor-o-Nal csúcsának meghódítását. A két hegymászó sérülés nélkül túlélte a hócsuszamlást.

Klein Dávid tavaly már tett egy kísérletet a Istor-o-Nal 7403 méteres csúcsának megmászására Kerekes Bencével, a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott égisze alatt - idézték fel a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024 MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az idén a korábbinál több hó és mostoha időjárás hátráltatta a hegymászókat Pakisztán legveszélyesebb hegyén, annak ellenére, hogy egy héttel később érkezett az expedíció a hegyre, mint tavaly. A hegymászók három akklimatizációs és útépítő kört is kiviteleztek: egyel többet, mint ami előzetes terveikben szerepelt.

A technikai nehézségek leküzdése során a sok és bizonytalan szerkezetű hó végig hátráltatta a hegymászókat.

A már lerakódott hóban nehéz volt haladniuk, a lejtők lavinaveszélyessé váltak és a havazások betemették a már kialakított nyomsávot, biztosítóeszközeiket, köteleiket.

Utolsó akklimatizációs körük után, július 2-án, mivel az időjárásban is mutatkozott egy csúcsmászásra alkalmas úgynevezett "ablak", mégis elindultak. Az egyes tábort még aznap akadálytalanul elérték. Másnap, nem sokkal a kettes tábor alatt jártak, amikor a lavina majdnem elsodorta a két hegymászót. A beszámoló szerint életüket leginkább az általuk korábban rögzített biztosítókötelek mentették meg.

A két alpinista ezután megkezdte a levonulást a hegyről.

Az alaptábort épségben elérték, felszámolták alaptáborukat, majd július 6-án levonultak Ságrom faluig. Onnan másnap terepjáróban utaztak tovább Csitrálba. A következő napokban még közreműködnek egy filmes projektben, így hazaérkezésük csak július 18-án várható - írták a közleményben.

Címképünkön az Istor-o-Nal hegy Pakisztánban, amelynek legmagasabb pontja 7403 m