Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Elek Gábor: nem volt megalázó a másodosztályban dolgozni

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. június 3. 15:41
A biztos bennmaradás lesz a célja az alaposan átalakult és megerősödött Esztergomi Vitézek csapatának a feljutás után a női kézilabda NB I-ben. Elek Gábor vezetőedző elmondta, hogy mi jelentette számára a legnagyobb különbséget a ferencvárosi sikerévek után.

A most zárult idényben a harmadosztálynak megfelelő NB II helyett – a Siófok licencproblémái miatt, a Magyar Kézilabda-szövetség döntése értelmében – az NB I B-ben indulhatott el az Elek Gábor szakmai igazgató és Karvalics Tamás vezetőedző által irányított Esztergom felnőtt női kézilabdacsapata, amely 26 győzelemmel és 4 vereséggel a Szombathely mögött a második helyen végzett, így feljutott az első osztályba. A klub az új idényre alaposan megerősítette keretét, hiszen érkezett a Ferencvárostól két válogatott játékos, Kisfaludy Anett és Kovács Anett, a Váctól Ballai Anna és Borbála, a góllövőlista ötödik helyezettje, Faragó Lea, továbbá több fiatal tehetség.

„Húsz játékos alkotja a keretünket, amely az első osztályra alkalmas lesz. Nagyon átalakul a csapat, a feljutó együttesből 14 játékos távozott, öten maradtak, és 15-en érkeztek. Komoly az elvárás a támogatók részéről, aminek meg kell felelni” – mondta a Hetes című magazinműsorban Elek Gábor, aki az új idényben vezetőedzőként dolgozik majd az esztergomiaknál, bár eddig is részt vett a napi munkában és a meccselésben.

Az FTC korábbi sikeredzője, volt szövetségi kapitány kiemelte, hogy a bentmaradás az elvárás az élvonalban, de ennél magasabb célokat tűztek ki, és majd folyamatosan határozzák meg az újabbakat. A nemzetközi kupaszereplés is cél lehet, bár nincs kimondva, de mindenki efelé halad az egyesületnél, ahogy maga Elek Gábor is – tette hozzá.

„Most kettőt ugrottunk előre, és jól sikerült minden, ezért bátran merünk nekimenni a következő évnek.

A keret akkor is így állt volna össze, ha a másodosztályban maradunk, nem volt feltétel az Esztergomhoz aláíró játékosok részéről az NB I-es szereplés” – árulta még el a keret kialakításának részleteit.

Elek Gábor kiemelte, hogy számára nem volt megalázó a másodosztályban dolgozni.

„Ez ugyanolyan munka volt. Meg kellett oldani egy feladatot, igyekeztünk ezt a legjobb tudásunk szerint összehozni. Edzésszámban a tavalyi BL-ezüstérem után volt szintkülönbség, de örültem, hogy láttam a fejlődést a játékosokon. Kevesebb stresszel és edzéssel, de ugyanolyan profi módon álltam ehhez, mint az előző években a Ferencvároshoz” – magyarázta a szakvezető.

Kifejtette, hogy az esztergomi csapatból többen is munka vagy tanulás mellett kézilabdáznak, egy-két játékos volt, aki csak a sporttal foglalkozott. Ez a helyzet az edzőtől is mást követel meg, hiszen kevesebb időt tölt együtt a kerettel, és egy délutáni edzésre a játékosok nem mindig fitten érkeznek meg a napi programjuk után.

Az idény második felére a hazai mérkőzéseknek otthont adó Suzuki Aréna befogadóképességét is növelni kellett, így már közel 650 szurkoló buzdíthatta minden mérkőzésen a csapatot. Elek Gábor szerint az élvonalban ennél is többen lehetnek, például a számára is különleges FTC elleni találkozón.

Megismételte, hogy az esztergomi feladatokat és eredményeket természetesen nem lehet összehasonlítani a tavalyi BL-döntővel, de ezüstéremnek utoljára 2008-2009-ben örült ennyire, első ferencvárosi éve végén. „Nagyon sokat dolgoztunk, az egész stáb. Szívüket, lelküket beletették a játékosok, a kollégák – ugyanúgy, mint egy BL-ezüstbe.

Csak más dolog 700 ember előtt ünnepelni, mint 20 ezer előtt. Ez adja a fő különbséget, meg az ellenfelek tudása. Ezzel együtt nem volt könnyű, amit elértünk ebben az évben”

– mondta Elek Gábor.

Az NB I-es Esztergom felkészülése július 15-én kezdődik, és nyolc hetet dolgoznak végig a szezonrajt előtt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elek Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást