Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

BL-rekordot írhat a Real Madrid négyese

Infostart
2024. május 31. 13:25
A Real Madrid „veteránjai” közül Toni Kroos befejezi a labdarúgást az idény végén, Luka Modrić (állítólag) meghosszabbítja a szerződését, Daniel Carvajal 2021-ben négy évet írt alá, abból van még egy, Nacho ellenben távozik. Ha nyer a Real Madrid a szombat esti BL-döntőben a Borussia Dortmund ellen, mindannyian a hatodik elsőségüket szerzik meg a „királykategóriában”.

Viszonylag ismert futballtörténelmi tény, hogy a bajnokok tornájának 1955 ősze óta íródó históriájában a két éve elhunyt legendás balszélső, Francisco „Paco” Gento a rekorder, aki tagja volt az első öt sorozat mindegyikében a győztes gárdának, s nyert még egy trófeát 1966-ban is. Mögötte öt elsőséggel állt a „BEK-korszakban” Alfrédo Di Stéfano, José María Zárraga, Marquitos (azaz Marcos Alonso), Rafael Lesmes, Héctor Rial és a kapus Juanito Alonso.

A Bajnokok Ligája megszületése után jutott el öt elsőségig az AC Milan két csillaga, az 1992 előtt két BEK-et nyerő, majd utána három BL-elsőséget szerző Paolo Maldini és Alessandro „Billy” Costacurta.

A 2010-es évek Real Madrid-sikerei aztán újabb játékosokat emeltek az „ötszörösök” közé: elsőként azt, aki 2018-ban, Kijevben, már negyedszer nyert a Madriddal, de előtte más klubbal diadalmaskodott: Cristiano Ronaldót (1 Manchester United, 4 Real Madrid).

A legutóbbi, 2022-es sikerrel lett ötszörös BL-győztes Toni Kroos (1 Bayern München, 4 Real Madrid), valamint a 2013-mal rajtolt évtized törzsgárdistái. Említsük elsőként azokat, akik már nincsenek a klubnál, akik most nem szerezhetnek újabb elsőséget: Karim Benzema, Gareth Bale, Isco, Casemiro és Marcelo. S szintén ötszörös BL-győztes eddig az a trió, amelynek Londonban, Toni Krooshoz hasonlóan, még egy elsőséget illeszthetnek a dicsőséglistájára: Daniel Carvajal, Nacho és Luka Modrić.