Nyitókép: Francois Nel/Getty Images

El Kaabi góljával az Olympiakosz nyerte a Konferencia-liga döntőjét

Infostart
2024. május 29. 21:00
A marokkói El-Kaabinak, a sorozat gólkirályának a 117. percben született góljával az Olympiakosz Pireusz 1-0-ra legyőzte a Fiorentinát és Athénben megnyerte az UEFA Konferencia-ligát.

A mérkőzést élőben tudósítottuk, a képekkel tűzdelt beszámolót a cikk második felében visszaolvashatják.

A mozgalmas első félidőt töredezett második játékrész és hosszabbítás követte, a ráadás hajrájában pedig a marokkói Ajub el-Kabi fejese döntötte el a trófea sorsát.

A 16 közé jutásért a Ferencvárost kettős győzelemmel búcsúztató görögök spanyol trénere, José Luis Mendilibar - aki éppen a magyar bajnok ellen debütált - duplázott, ugyanis tavaly az Európa-liga budapesti döntőjében a Sevillát vezette diadalra. A Fiorentina viszont az 1961-es KEK-sikere óta nem nyert nemzetközi szinten, azóta immár a negyedik aranycsatáját vesztette el.

Az első helyzet ugyan a görög csapat előtt adódott, Fortunisz lövését Terracciano védte, de ezt követően inkább a Fiorentina akarata érvényesült, Belottinak és Bonaventurának is volt ígéretes lövése, sőt, a firenzeiek gólt is szereztek, melyet les miatt nem adott meg a játékvezető. A pireuszi együttes húsz perc után szabadult ki a szorításból, innentől kiegyenlítettebb volt a kifejezetten jó iramú és magas színvonalú találkozó. Mindkét félnek voltak veszélyes akciói vagy pontrúgásai, gól azonban nem született a szünetig.

A második félidő ugyanolyan nagy iramban folytatódott, mint ahogy az első befejeződött, de a nagy lendület időnként technikai hibákat eredményezett, ezért ebben a periódusban nem alakultak ki helyzetek, sőt, még csak lövési kísérletek sem voltak. Az első komolyabb lehetőségre egészen a 69. percig kellett várni, Colakisznak még úgyis nagyot kellett védenie, hogy Kouamé rosszul találta el a labdát. A hajrában ahogy nőtt a feszültség, úgy érezhetően egyre kevesebb kockázatot vállaltak a csapatok, senki nem akart végzetes hibát elkövetni. A győzelmet majdnem így is a görögök szerezték meg, de tíz perccel a vége előtt Iborra fejese nem sokkal elkerülte a jobb alsó sarkot. Mivel nem született gól, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban is töredezett maradt a játék a sok apró szabálytalanság által, az egyetlen izgalmat Jovetic távoli lövése jelentette, de az olaszok kapusa magabiztosan ütötte oldalra a bal sarokba tartó labdát. Ezt leszámítva inkább a küzdelem dominált, minden egyes labdáért megküzdöttek a felek, de a fáradtság és a váratlan megoldások hiánya miatt veszély egyik kapu előtt sem alakult ki. Amikor már úgy tűnt, az idegek csatája dönti el a döntőt, akkor az Olimpiakosz marokkói csatára megvillant, el-Kabi lett a nyerőember, aki a Konferencia-ligában gólkirály is lett azzal, hogy kilenc meccsen 11-szer volt eredményes. A hátralévő időben a Fiorentina már nem tudott újítani, így a tavalyi évhez hasonlóan alulmaradt a harmadik számú európai kupasorozat fináléjában.

Az Olympiakosz középpályása, Kostas Fortounis a magasba emeli a Konferencia Liga megnyeréséért járó serleget a díjátadó után (Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)

Az élő tudósítás

Az Olympiakosz összeállítása: Colakisz - Rodinei, Recosz, David Carmo, Ortega - Hezze, Iborra, Fortunisz, Chiquinho, Daniel Podence - El Kaabi.

A Fiorentináé: P. Terracciano - Dodo, Milenkovics, Martinez Quarta, Biraghi - Arthur, Mandragora, Gonzalez, Bonaventura, Kouamé - Belotti.

Podence lövése jelentette az első veszélyt, Terracciano vetődve kiütötte a labdát. A másik oldalon Belotti nem találta el a kaput.

A 10. percben Milenkovics lábáról az Olympiakosz kapujába került a labda, de a szerb védő lesen állt.

A 20. percben Recosz hibája után Bonaventura középről, ziccerből lőhetett, Colakisz vetődve védett.

Kiegyenlített, változatos a játékos. A 25. percben Podence fejesét Terracciano elkapta a gólvonalon.

A félidő hátralévő része kiegyenlített játékot hozott. Nincs nagy különbség a csapatok között a labdabirtoklásban, de a helyzetekben sem, noha egy hajszállal talán a Fiorentina veszélyesebb volt a kapura. A két csapat első félidei teljesítménye elmaradt a BL-, de akár az Európa-liga-nívótól is.

A második félidő ötödik percében Recosz fejsérülést szenvedett, ápolták, szédelgett, a stáb jelezte, hogy cserélni kell. Aztán a védő mégis visszaállt.

Kicsit nekidurálta magát az Olympiakosz, de helyzetig nem jutott.

Feltűnően sok az ápolás, viszont gól továbbra sincsen.

Kouamé „eltört” labdáját védte Colakisz, talán az eddigi legnagyobb helyzete volt ez a Fiorentinának.

A 80. percben Iborra kapura csúsztatta a labdát, de az elkerülte a jobb alsó sarkot.

Ajub El Kaabi próbálkozása. Ez a fejese elkerülte a kaput. (Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)

Lejárt a „rendes” játékidő, nem született gól, maradt a 0-0. Jöhet a hosszabbítás.

Jovetics beadása után a labda szinte beszorult Martinez Quarta teste és karja közé, a játékvezető nem ítélt büntetőt. Egy perccel később Jovetics lőtt, Terracciano vetődve védett.

Vége az első 15 perces ráadásnak.

A 116. percben a Fiorentina kapujába került a labda, egy bal oldali beadást El kaabi a védőjével a nyakán, öt méterről a kapuba sodort. Négy percen keresztül vizsgálta a VAR a helyzetet, a gólszerző a földre borulva imádkozott. Sikerrel tette, érvényes a gól!

El Kaabi győzelmet jelentő gólja (Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)

A másik oldalon Ikonne helyzetbe került, de három görög vetődött a labda útjába.

Vége, az Olympiakosz nyerte a kupát!