Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Két helyen változik a dohai vb-re a női vízilabda-válogatott

Infostart / MTI
2024. január 26. 14:56
Két rutinos játékos, Máté Zsuzsanna és Horváth Brigitta bekerült a jövő héten kezdődő dohai világbajnokságra utazó magyar női vízilabda-válogatott keretébe az Eb-n szerepelt Szabó Nikolett és Tiba Panna helyére.

Mihók Attila társ szövetségi kapitány szerint a kitűzött cél, az olimpiai kvóta megszerzése most mindent felülír.

"Ami biztos, hogy a csoport első helyéről az ausztrálok elleni mérkőzés dönt, majd az amerikaiakkal vagy a hollandokkal találkozunk, és aki jártas a női szakágban, az tudja: mindhárom ellenfél rettentően fizikális játékot játszik. Remélem, senki nem érti félre, de ezeken a meccseken úgymond valakinek +el kell vinnie a balhét+, azaz a rendkívül erős centerekkel nem feltétlenül a legfiatalabb vagy a más szempontból kulcsszereplő játékosainknak kellene felvenniük a harcot, ez indokolta többek között a változtatást. Elég egyértelmű a feladat, azaz most a pillanatra kell koncentrálni, és ennek kell mindent alárendelni" - fogalmazott a magyar szövetség pénteki közleményben Mihók Attila, aki Cseh Sándorral közösen jelölte ki a vb-re utazó 15 fős csapatot.

Az év eleji, eindhoveni Európa-bajnokságon ötödik nemzeti csapatnál gondot okozott Gurisatti Gréta szemsérülése. Ennek kapcsán a szakvezető jelezte: a most benevezett tizenöt játékos nagyjából harcra kész, bár az Eb előtt sem volt rózsás a helyzet.

"Ahhoz képest, ahogy nekiindultunk az Eb-felkészülésnek, én aláírtam volna azt, amilyen állapotban nekiindultunk végül Eindhovennek, hiszen Rybanska Natasa november végén kezdte meg egyáltalán a vízi edzéseket, és még most is érzékeny a válla, Rebecca Parkesnál is felvetődött, hogy a biztos gyógyuláshoz még kellene neki két hét kihagyás, Szilágyi Dorkánál gerincsérv-problémák jelentkeztek, és ehhez jött még Gurisatti Gréta szemsérülése Eindhovenben. Ezek után a legutóbbi, KSI-fiúk elleni edzőmeccsen Vályi Vandának ellőtték a könyökét. Viszont ez a sport, ezzel együtt kell élnünk, és én nagyon bízom benne, hogy amikor a nagyon fontos mérkőzések kezdődnek, mindenki játékra kész lesz, és legalább olyan állapotban, mint amilyenben a héten végezték az edzéseket."

Mihók hozzátette: az Eb és a vb közötti heteken az erőnlét és lendület szinten tartása mellett a taktikai elemek csiszolgatására is sok időt szántak.

"Akár tetszik, akár nem, tényszerűen az Eb-n láttuk először élesben, mennyire működik mindaz, amit elgondoltunk és begyakoroltunk, az ott tapasztaltak alapján finomítottunk és pontosítottunk azóta. Nyilván ez hetven-nyolcvan százalékban a védekező részt takarja, mert úgy okoskodtunk, hogy az erősebb csapatoknak lőtt 10-11 gól továbbra is elég lehet, a kapott gólok száma viszont nem vállalható" - fogalmazott.

Újdonság lesz, hogy a világbajnokságra állandó sapkaszámmal kell nevezni a játékosokat, az viszont változatlan, hogy egy mérkőzésen tizenhárman szerepelhetnek.

A magyar csapat február 4-én Új-Zéland ellen kezd, 6-án Szingapúr, majd 8-án Ausztrália következik.

A világbajnokságon két kvótát osztanak ki, a magyarok a papírforma alapján az olasz és a kanadai csapattal versenyeznek az egyik indulási jogért.

A vb-re utazó csapat: Magyari Alda, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Geraldine Mahieu, Rebecca Parkes, Máté Zsuzsanna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Neszmély Boglárka, Horváth Brigitta, Kuna Szonja