Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Belga? Holland? Spanyol? – Velük kezdheti a tavaszt a Ferencváros

Infostart
2023. december 15. 11:00
A Ferencváros – mint az Európai Konferencia-liga F-csoportjának második helyezettje – bekerült a sorozat februári playoff-körébe, ahol az Európa-liga őszi csoportkörének egyik harmadik helyezettjét fogja kapni a hétfői sorsoláson. Csütörtök este kialakult, melyik nyolc csapatból jut majd egy a zöld–fehéreknek.

Olympiakosz Pireusz

A görög csapat a West Ham United és Sallai Roland csapata, a Freiburg mögött zárt harmadikként az Európa-ligában. Hazája bajnokságában 13 forduló után a negyedik helyen áll, hátránya három pont a listavezető Panathinaikosz mögött. Carlos Carvalhal személyében portugál vezetőedzője van, montenegrói játékosát, Sztevan Joveticset láttuk novemberben, a Puskás Arénában is. Az őszi idényben eddig a görög Kosztasz Fortunisz és a marokkói Ajub el-Kábi nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

AFC Ajax

A nagymúltú holland sztárcsapat a Brighton és az Olympique Marseille mögött zárt, megelőzte az AEK Athént. Egyetlen győzelmet aratott, Amszterdamban, a görögök ellen. Az Eredivisiének nevezett holland élvonalban ötödik, a rossz kezdés után a legutóbbi négy meccsét megnyerte, de a hátránya így is 21 pont a még százszázalékos PSV-vel szemben. Október óta az 1990-es évek csatársztárja, John van ’t Schip a vezetőedző. Elsősorban a csatárok között találhatóak a nemzetközi futballéletben is jól ismert nevek, Steven Bergwijn és druszája, Berghuis.

Real Betis Balompié

A spanyolok csütörtök este 3-2-re kikaptak a Rangerstől, így csoportgyőzelem helyett harmadikok lettek a skótok és a Sparta Praha mögött. A La Ligában hatodikok, csak kétszer kaptak ki, de sok a döntetlenjük (16 forduló alatt 8), legutóbb a Real Madrid ellen is „ikszeltek”. Vezetőedzőjük a chilei Manuel Pellegrini, ő dirigálta a Betist már 2021 őszén is, a Ferencváros elleni, megnyert két Európa-liga-mérkőzésen. A mostani keret ászai: Héctor Bellerin, William Carvalho, Willian José és mindegyikük előtt Isco, a korábbi Real Madrid-csillag. Olyan veteránok is tagjai a keretnek, mint Claudio Bravo, Andrés Guardado, Szokratisz Papasztatopulosz vagy Borja Iglesias.

Sturm Graz

Az osztrákok az Atalanta és a Sporting CP mögött letek harmadikok, a lengyel Rakówval azonos pontszámmal végezve. Az osztrák bajnokságban jól szerepelnek, csupán kétpontos hátránnyal másodikok az RB Salzburg mögött. Sok a külföldi játékos, közülük is ősszel eddig a mindössze 20 éves, lengyel Szymon Wlodarczyk és a szlovén Tomi Horvat játszik gólerősen.

Royale Union Saint-Gilloise

A belga csapatot tavaly ilyenkor, az Európa-ligában – a Ferencvároshoz hasonlóan – csoportelső lett, majd túljutott egy német csapaton, az Union Berlinen, majd kiesett a Fradit búcsúztató Bayer Leverkusennel szemben. Idén ősszel a Liverpool és a Toulouse előzte meg, csütörtökön legyőzte a nagyon tartalékos angol sztárcsapatot. Az osztrák LASK-ot előzte meg, magabiztosan. A belga bajnokságban fölényesen vezet, elsősorban kiemelkedő támadójátékának köszönhetően. Legjobb két csatára az algériai Mohamed Amura és a svéd Gustaf Nilsson. A vezetőedző a német Alexander Blessin.

Maccabi Haifa

Az izraeli csapat a gázai válság miatt semleges pályán játszotta novemberi „hazai” mérkőzéseit, az elsőt Cipruson, a másodikat Budapesten, a Puskás Arénában. Csoportjában a Villarreal és a Rennes mögött lett harmadik, a Panathinaikoszt előzte meg, azzal, hogy csütörtökön nyert Athénben. Az izraeli bajnokság zajlik, nyolc forduló után negyedik. A kulcsjátékosok többsége izraeli, kivéve a haiti válogatott Frantzdy Pierrot-t

Servette

Bolla Bendegúz csapata csütörtökön súlyos vereséget (0-4) szenvedett Prágában a csoportelső Slaviától, már a mérkőzés előtt biztos volt a harmadik helye a csehek és az AS Roma mögött. A svájci bajnokságban negyedik, a legutóbbi két fordulóban négy pontot veszített döntetlenjeivel. René Weiler edzőnél Bolla az érkezése óta sokat játszik, de ritkán 90 percet. A legjobb játékos a francia Enzo Crivelli.

FK Molde

A norvég csapat az elmúlt években a Ferencváros és a Kisvárda ellen is játszott a nemzetközi kupákban, a zöld-fehérek 2020-ban két döntetlennel búcsúztatták a Bajnokok Ligájába vezető úton. A mostani Európa-liga-őszön a Bayer Leverkusen és az azeri Qarabağ mögött lett harmadik, csak a nulla ponttal záró BK Häckent győzte le, kétszer. A norvég bajnokságban az ötödik helyen végzett.

A Konferencia-liga rájátszása oda-visszavágós lesz, a párharcot a Ferencváros kezdi hazai pályán február 15-én, az idegenbeli visszavágó egy héttel később lesz. A továbbjutókat február 23-án sorsolják össze a csoportgyőztesekkel a nyolcaddöntőre, a vesztesek számára véget ér az európai kupaszezon.