Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Soha nem ugrott még senki rúddal ilyen magasra - videó a 623 centiről

Infostart / MTI
2023. szeptember 18. 06:45
A teljesítmény természetesen a svéd Armand Duplantis nevéhez fűződik.

Az olimpiai bajnok svéd Armand Duplantis 6,23 méterre javította a férfi rúdugrás világcsúcsát az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat eugene-i döntőjének második napján, vasárnap.

A 23 éves svéd atléta összesen hetedszer ugrott világcsúcsot, idén már több alkalommal is próbálkozott a 623 centiméteres magasságon, de eddig nem járt sikerrel.

A kétszeres világbajnok 6,02 m után 21 centit emelt és elsőre teljesítette a világrekordot érő magasságot.

Duplantis első világbajnoki címét tavaly éppen Eugene-ben szerezte, akkor 621 cm-rel - szintén világcsúcsot teljesítve - nyerte meg a finálét, majd idén augusztusban a budapesti vb-n 6,10 méterrel diadalmaskodott.

A pályafutása hetedik világcsúcsát ugró Duplantis szerint a 6,23 méteres magasság még növelhető, ugyanakkor ezzel egyelőre nem foglalkozik.

"Már most elég magas a határ, de bízom benne, hogy továbbra is jól fogok ugrani, és akkor még magasabbra is tudok majd repülni, mint ezúttal. Egyelőre azonban nem gondolok másra, csak arra, hogy kiélvezzem ezt a csodálatos pillanatot" - fogalmazott az olimpiai és kétszeres szabadtéri világbajnok 23 éves svéd sztár.

A Duplantis világbajnoki címét is hozó budapesti atlétikai vb kulisszatitkairól itt tudhat meg többet: