Nyitókép: Vasvári Tamás

Harmadosztályú futballista is játszhat a magyar válogatott őszi Eb-selejtezőin

Infostart
2023. augusztus 7. 17:26
Bár akadt néhány kérője ezen a nyáron is, Callum Styles egyelőre nem váltott klubot, maradt a Barnsley játékosa. A magyar válogatott középpályás múlt hétvégén végig a pályán volt az angol harmadosztály első fordulójában.

Callum Styles klubja, a Barnsley szombaton, az angol harmadosztály nyitófordulójában hazai pályán 7-0-ra győzött a Port Vale ellen. A középpályás végigjátszotta a mérkőzést, a jegyzőkönyv szerint a 18. percben sárga lapot kapott. A 23 éves játékos csaknem egy év után szerepelt újra a harmadik ligában.

A statisztikákkal foglalkozó Opta szerint az angol ligarendszerben legutóbb 1962-ben történt olyan, hogy a nyitó hétvégén hétgólos győzelem szülessen: akkor a Wolverhampton Wanderers 8-1-re nyert a Manchester City ellen.

Ha augusztus végéig nem szerződteti Stylest egy magasabb osztályban szereplő angol vagy más csapat, akkor elmondhatjuk, hogy

harmadosztályú bajnokságban játszó futballista is lehet a magyar válogatott keretében,

ugyanis az elmúlt másfél évben – a sérülések miatti kihagyásokat leszámítva – rendre megkapta a lehetőséget a magyar szövetségi kapitánytól.

Callum Styles 2022 márciusában, a Szerbia elleni (0–1) barátságos mérkőzésen debütált a magyar labdarúgó-válogatottban: a 70. percben Nagy Zsolt helyére küldte őt pályára Marco Rossi szövetségi kapitány. A 23 éves, Angliában született középpályás – akinek a nagyanyja magyar származású – azóta 12 mérkőzésen játszott a magyar nemzeti csapatban, a legutóbbi két, júniusi Eb-selejtezőn csereként jutott szóhoz.

Sajtóhírek szerint a Ferencváros – az Olympiakosz, a Celtic, a Nottingham Forest és a Swansea City csapatához hasonlóan – már tavaly is érdeklődött Styles iránt, akkor azonban nem jött létre megállapodás a felek között. Ezen a nyáron újra bejelentkeztek érte a zöld-fehérek, és arról is érkeztek információk, hogy

a Watford is tárgyalásokat kezdett a Barnsley együttesével, egyelőre azonban semmilyen hivatalos bejelentés nem történt,

így a középpályás jelen állás szerint tényleg maradhat a harmadik ligában.

A Magyar Nemzet azt írja, Callum Styles jelenlegi értéke 3,5 millió euró, amivel Max Birddel (Derby County) holtversenyben a második legdrágább játékos a League One (angol harmadosztály) mezőnyében, csak a Reading védője, Tom Holmes ér náluk többet (5 millió euró).

Styles a Burnley akadémiáján kezdett el futballozni, majd 2016-ban visszatért szülővárosába, Burybe. 2018 nyarán 500 ezer fontért a harmadosztályú Barnsley vásárolta meg, de fél évig kölcsönben még maradt a Bury együttesénél. A Barnsley csapatában 2019 márciusában, az Accrington Stanley ellen mutatkozott be. Első gólját a következő idény utolsó fordulójában, a Brentford ellen szerezte, klubja pedig megőrizte tagságát a másodosztályban.

A brit-magyar középpályás a Transfermarkt adatai szerint 130 mérkőzésen 10 gólt szerzett és 7 gólpasszt adott a Barnsley színeiben, amely csapat tavaly ősszel 2025-ig szerződést hosszabbított vele. A dél-yorkshire-i klub azonban a 2021/2022-es szezon végén utolsó helyezettként kiesett az angol másodosztályból, Styles ugyanakkor maradhatott a Championshipben, ugyanis a Millwall kölcsönvette őt egy évre.

Callum Styles az előző szezonban 22 találkozón (12-szer volt kezdő) egyszer volt eredményes és egy asszisztot is jegyzett a másodosztályban, illetve még a Barnsley játékosaként 6 harmadosztályú és 2 Ligakupa-meccsen is pályára lépett. A Millwall végül 8. lett a Championship tabelláján, egyetlen ponttal maradt le a már rájátszásba jutást érő hatodik helyről.