Nyitókép: Facebook/ Magyar kézilabda-válogatott/ Marius Ionescu

Szilágyi Zoltán: fontos megélni az női kézilabda Eb-sikert

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2023. július 18. 14:38
A magyar női junior kézilabda-válogatott százszázalékos teljesítménnyel lett aranyérmes a romániai korosztályos Európa-bajnokságon, amelynek vasárnapi döntőjében 35-26-ra verte Dániát.

"Egy nagyon jó francia válogatottat sikerült megvernünk az első meccsünkön, és nem kis szerencse is kellett hozzá. Sokan azt mondják, hogy mindig az a jó kezdés, amikor nem jó játékkal, de valahogy behúzod, tehát valahogy megnyerjük" – mondta az InfoRádióban Szilágyi Zoltán szövetségi edző.

Az edző szerint ez ebben az esetben is így volt, mert "ezeken az apróságokon múlik" a győzelem. Az utolsó másodpercekben lőtt góllal sikerült győzni a végig domináló, nagyon jó meccset produkáló franciák ellen. A magyar csapat akkor "csak futott" az eredmény után, de a mentális plusz és a szerencse miatt meg tudták fordítani a találkozót.

Szilágyi Zoltán azt mondta, minden csapatnak az mutatja az erejét, ha nem is jó játékkal, de tud győzni, ez ad egy lendületet, ami végig kitart, és egyre jobb, felszabadultabb játékot produkál.

A magyar csapat az Európa-bajnokság mezőnyéből taktikai szempontból is kiemelkedett, kifejezetten érett játékosaink vannak. A kulcsjátékosok megtanulták, mikor kell váltani a tempót a mérkőzés alakulásának megfelelően.

Szilágyi Zoltán megjegyezte, ő maga még nem foglalkozott utánpótlás korban lévő lánycsapattal, és tapasztalata szerint van bennük egy olyan mentális erő, hogy "meg se fordul a fejükben" egy mérkőzésen – még ha nem is nekik áll a zászló – hogy ne nyerjenek. "Nekem nagyon pozitív tapasztalat ebben az egészben az, hogy

ezekben a gyerekekben benne van az a győzni tudás, győzni akarás, amit nagyon remélem, hogy a felnőttkorban tovább tudnak magukkal vinni"

– mondta.

Általános mondás, hogy "fejben dőlnek el a nagy eredménynek", és ezt a győztes szemléletet érezte az edző, ez segítette át a nehézségeken a csapatot, emiatt sikerült megszerezniük az aranyérmet. A bajnokság legértékesebb játékosának (MVP) Simon Petrát értékelték, de a kapusok is remekeltek. Az edző szerint a folyamatos fejlődés érdekében fontos, hogy a mostani sikert megéljék, de

minden játékosnak tudatosítania kell, hogy ez csak egy következő lépcsőfok a pályafutásukban.

Nem szabad túlságosan túlértékelni, hiszen "ez még mindig csak egy utánpótlás-világverseny".

Arra is figyelni kell, hogy a közvélemény ne befolyásolja túlságosan a játékosokat, akiknek tudatosítaniuk kell, hogy még nagyon messze vannak attól a szinttől, ahová el szeretnének jutni. Szilágyi Zoltán reméli, a játékosok el tudnak menni felnőtt NB I-es csapatokhoz, ahol el tudják végezni a szükséges munkát. Megtarthatják azt a hozzáállást, hogy napról-napra jobbak akarnak lenni, és nem megelégedni azzal, hogy most már komoly sikereket értek el, mert ez még nem az – tette hozzá a szövetségi edző.

A Szilágyi Zoltánnal készült interjú teljes változatát holnap este, fél nyolc után pár perccel a Hetes című műsorunkban hallhatják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szilágyi Zoltán: fontos megélni az női kézilabda Eb-sikert, de nem szabad túlértékelni
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást