Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Három változás Rossi kezdő tizenegyében

Infostart
2023. június 20. 18:46
A magyar válogatott ma este 20.45-től a litván csapat ellen zárja első féléves szereplését. Ez a harmadik mérkőzése Marco Rossi legénységének a 2024-es Eb selejtezőiben, az eddigi mérleg egy hazai győzelem és egy idegenbeli döntetlen.

Az előzetes esélylatolgatások alapján – a kalapbeosztás és a FIFA-ranglista alapján is – a balti állam válogatottja a leggyengébb a csoportban, a továbbjutásért vívott harcban szinte kötelező a győzelem. Ám, mint tudjuk, mindig a „kötelező” győzelmek a legnehezebbek.

A magyar csapat idén még nem kapott gólt és veretlen. Jó lenne mindkét mutatót megőrizni, egy teljes tavaszi idényt tekintve legutóbb 2015-ben volt példa erre. Akkor csak három mérkőzést játszott a csapat, egyébként Dárdai Pál irányításával, s az egyik júniusi legyőzött a litván legénység volt.

Az ellenfél szövetségi kapitánya a játékosként ottani léptékkel kiemelkedő pályafutást elérő Edgaras Jankauskas, aki a Club Brugge, a Real Sociedad, az SL Benfica és az FC Porto játékosa is volt, utóbbi klubbal BL-győztes lett, rövid ideig Buzsáky Ákos is a klubtársa volt. Idén vette át a csapatot, ez a második kapitányi korszaka. 2023-ban még nyeretlen.

A játékosai többsége légiós, de jellemzően nem olyan erős klubokban, amilyenekben ő karrierje delén futballozott. A legjobb közülük a bolgárok ellen szombaton a litván gólt szerző Gvidas Gineitis, aki mindössze 19 éves. Az alapemberek közül nem játszhat Justas Lasickas, aki piros lapot kapott négy nappal ezelőtt. Ő egyébként az Olimpija Ljubljana védője.

A mérkőzés 20.45-kor kezdődik a Puskás Arénában, telt ház előtt.