Nyitókép: Fotó: Montenegrói Labdarúgó-szövetség

A helyszínről, Podgoricából: eső várja a magyar válogatottat

Infostart / Dénes Tamás
2023. június 16. 16:44
Podgoricában egyelőre még a kocsmákban, elegánsabban fogalmazva, a bárokban téma a magyar válogatott elleni szombat késő délutáni Európa-bajnoki selejtező. Meg a Montenegrói Labdarúgó Szövetség székhelyén, edzőközpontjában. Ott készül a válogatott.

A Fekete Hegy országának fővárosában az időjárás egyelőre nem kegyes hozzánk. Az úton idefelé, Bosznia-Hercegovina fellegek közelében lévő kacskaringós útjain – ahogyan a helyiek mondják, a raftingolók paradicsomában – kevés az élet és sok az eső. Ám átlépve a montenegrói határt jobb volt a helyzet, az ég mosollyal köszöntötte a sokkal rendezettebb tájat.

Ám korai volt az öröm és beigazolódott az előrejelzés: Podgoricát is elérte délutánra az eső. Ennek ellenére telt házat várnak a mérkőzésre, ami, valljuk be, nem nagy merészség, tekintve, hogy az eredeti férőhelyekből még kétezret el kellett venni, így alig lehetnek többen tízezernél. De annyian lesznek, ráadásul nagyon lelkesen. Sztevan Jovetics mondta a déli sajtótájékoztatón, hogy szerinte biztosan telt ház lesz, nagy baj van, ha arra a nagyjából öt hazai meccsre sem telik meg, amit játszik a válogatott.

A Hertha BSC támadója, támadó középpályása a legtapasztaltabb, legrutinosabb futballista az ellenfélnél, a keretükből ő az egyedüli, aki már játszott a tizenhat évvel ezelőtti premieren is, a két válogatott első egymás elleni mérkőzésén.

Nem a mostani volt élete szezonja, de a technikai tudása a régi, vigyázni kell majd rá.

Szerinte nekik meg Szoboszlai Dominikra kell majd különösen ügyelni, nagyon jó futballistának tartja a magyar csapatkapitányt, akinek kiváló a rúgótechnikája, s nagyszerű passzokat tud adni.

Sűrűn bólogattunk véleményéről értesülve, mi tudtuk, hogy ilyen a magyar csapatkapitány, de jó, ha az ellenfél is így látja. Jovetics szerint a magyar erős válogatott, amely jó eredményeket ért el az utóbbi időben, különösen a Nemzetek Ligájában, de ők hisznek abban, hogy bárkivel fel tudják venni a harcot.

A mai technikai feltételek mellett nem nagyon lepheti meg egyik válogatott a másikat, de a montenegróiak különösen jól fel tudták térképezni a magyart: a keret két játékosa, Sztevan Loncsar és Driton Camaj az OTP Bank Ligában, a Debrecenben, illetve a Kisvárdában futballozik.

Itt van a keretükben Sztefan Szavics, az Atlético Madrid védője, nincsen ellenben Adam Marusics, a Lazio hátvédje. Az ő hiányzásán keseregnek leginkább a montenegróiak – többektől is hallottuk, sokkal nyugodtabbak lennének, ha Marusics játszhatna a Bátor Sólymok, a Hrabri Szokoli között.

A magyar válogatott délelőtt még Telkiben mozgott, aztán repült el Podgoricába. Itt már edzés péntek este nem lesz, viszont Marco Rossi és egy játékos találkozik az újságírókkal fél hét után.