Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Bírósági döntés a budapesti reptéri balhé ügyében

Infostart
2023. június 5. 10:32
Az Európa-liga-döntő játékvezetőjét inzultálták Ferihegyen az utasváróban - bíróság elé állítás és gyors ítélet lett a vége.

Az AS Roma szurkolói megtámadták a Budapestről hazainduló Anthony Taylort és családját a ferihegyi repülőtéren az El-döntő másnapján, este. A játékvezető feleségével és lányával utazott, és csak a rendőrök segítségével tudott elzárt részre menekülni a felháborodott drukkerek elől.

A Fővárosi Törvényszék hétfői közlése szerint az olasz férfi több honfitársával a Sky Court galérián, az éttermeknél volt, amikor felismerték a játékvezetőt. Indulatosan számonkérték rajta a szerda esti mérkőzésen hozott döntéseit. Mivel a szóváltás közben az indulatok elszabadultak, a reptéri rendőrök kimenekítették a férfit és családját a dühös szurkolók közül.

A helyszínen maradt személyek között a heves szóváltás folytatódott, amelynek során a vádlott mások felé vizet locsolt ki, egy ismeretlenül maradt személy irányába pedig rúgó mozdulatot tett, majd elhajított egy széket. Az eldobott széket a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság egyik rendőre – hogy senki ne sérüljön meg – a levegőből leütötte. A konfliktus során személyi sérülés nem keletkezett. A terhelt kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Az incidensben részt vevő olasz állampolgárt a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság intézkedő rendőrei elfogták, és garázdaság bűncselekmény elkövetése miatt büntetőeljárás indult vele szemben.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított férfi a vádiratban foglaltak szerint elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A bíróság elfogadta a beismerő nyilatkozatot, ezért a perbeszédeket és a vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően ítéletet hirdetett: az ügyészi indítvánnyal egyezően garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, és 500 000 forint pénzbüntetésre ítélte. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a bíróság a terhelt együttműködését a hatóságokkal, a vád szerinti beismerést, súlyos betegségét, valamint azt, hogy egy kiskorú gyermekről gondoskodik.

A fellebbezésre jogosultak az ítéletet tudomásul vették, így az a kihirdetés napján jogerőre emelkedett.