Nyitókép: Pixabay.com

Botrány - A Barcelona éveken át fizethetett a játékvezetői bizottság egyik fejesének

Infostart
2023. február 15. 17:09
A Barça három szezon alatt 1 392 680,02 eurót fizetett a bizottság alelnökének – ezt állítja az AS sportlap leleplező anyaga.

A madridi sportnapilap egy rádióműsorban elhangzottakra hivatkozva írta meg összeállítását. Ebben szerepelt, hogy a 77 éves, egyébként barcelonai születésű José María Enríquez Negreira az adóhivatal vizsgálatát követően elismerte, hogy DASNIL 95 SL nevű cégén keresztül jelentéseket tett a Barça számára az általa irányított játékvezetőkről.

Enríquez Negreira 1977-tel kezdődően másfél évtizeden át működött a spanyol élvonalban. Miután visszavonult, a Katalán Játékvezetői Bizottságot irányította, majd 2018 májusáig Victoriano Sánchez Arminio jobb keze volt az országos Játékvezetői Bizottság alelnökeként. Miközben ezt a pozíciót betöltötte, az FC Barcelonától is keresett pénzt, legalább három éven (2016–2018) keresztül. Az egyesülettől ez idő alatt a DASNIL 95 SL cégen keresztül 1 392 680 eurós „tiszteletdíjban” részesült.

A SER Catalunya Qué t'hi jugues című műsora közölte az alaphírt, hogy a bíróság magánszemélyek közötti állítólagos korrupciós bűncselekmény miatt nyomoz, és az AS, amely már egy ideje dolgozik ugyanazon a témán, ezt megerősítette, sőt újabb adalékokkal szolgált.

Enríquez Negreira volt az egyedüli tagja a DASNIL 95 SL társaságnak, amely 2016-ban 532 728,02, 2017-ben 541 752, 2018-ban pedig 318 200 eurót számlázott az FC Barcelona számára. A „fedőnév” a technikai tanácsadás volt, az adóhivatal jelentése szerint

„a klub biztosítani akarta, hogy ellene ne szülessenek bírói döntések, vagyis minden semleges legyen".

Bizonyítható, hogy ezek a kifizetések megtörténtek, bármikor a bíróság előtt bemutathatók. Az ügyben egyelőre Albert Soler, az FC Barcelona korábbi sportigazgatója és Òscar Grau, az egyesület korábbi ügyvezetője vallomást is tett. Az adóhivatal jelentése szerint is a fizetések teljesítése igazolható, de a kereskedelmi kapcsolatról az érintettek nem szolgálatattak bizonyítékot.

A pénzügyi vizsgálat akkor indult el, amikor fennállt a gyanúja annak, hogy a DASNIL 95 SL olyan összegeket próbál levonni az adóiból, amelyekre nem jogosult, vagy amelyek nem egyértelműek. Az adóellenőrzést aztán feltárta az FC Barcelona részéről a játékvezetők akkori alelnöke társasága felé teljesített kifizetéseit. A vizsgálatok szerint „Enríquez Negreira nem nyújtott be olyan dokumentumot, amely igazolta volna, hogy szolgáltatást nyújtott a Barcelonának", vagyis hogy a kifizetéseknek lett volna valós ellenételezése. A korábbi játékvezető azt mondta a Cadena SER-nek, hogy nem is lehet dokumentáció, mert az ő feladata az volt, hogy szóban

tanácsot adjon a Barçának, többek között arról, hogyan viselkedjenek a klub játékosai az egyes játékvezetőkkel szemben.

Az ügy érdekes oldalszála, hogy José María Enríquez Negreira fia, Javier Enríquez Romero tanfolyamokat tartott a játékvezetőknek. A fiú elismerte, hogy konkrét jelentéseket adott a klub illetékeseinek a játékvezetőkről.

A Barcelona előző igazgatótanácsa azt közölkte, hogy ezt a szerződést 2009-ből (a mostani elnök, Joan Laporta első korszakából) örökölték, és Josep Maria Bartomeu mondta fel 2018-ban, abban az évben, amelyben Enríquez Negreira távozott a bíróbizottságból. A DASNIL 95 SL által az FC Barcelona számára kiállított utolsó számla dátuma 2018. június 5.

Joan Laporta egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.