Nyitókép: Forrás: GDM Sport

Még várnak a nagy fogásra az NB I csapatai, a Fradinál két nevet emlegetnek

Infostart
2023. január 18. 12:50
Hivatalosan csak vasárnap óta tart az OTP Bank Ligában az átigazolási időszak, de néhány játékos érkezését már bejelentették, biztosra lehet venni. Őket mutatjuk be.

A Debreceni VSC Sztefan Loncsarral erősödött. A montenegrói középpályás a 27. születésnapját ünnepli majd februárban, az NB I lesz a negyedik élvonalbeli bajnokság, amelyben futballozik, a montenegrói, a horvát és a szerb után. Legutóbb a Novi Pazar játékosa volt, egy kivételével minden bajnokin játszott az őszi idényben a szerb élvonalban a hatodik helyen álló gárdában. Novemberben játszott a montenegrói válogatottnak, amely idén Eb-selejtezőbeli ellenfele lesz a magyar csapatnak.

A MOL Fehérvár a norvég Tobias Christensent szerezte meg. A 22 éves csatár eddig csak hazája bajnokságában szerepelt, 2017 óta a Start, a Molde és a Valerenga játékosa volt. A Ferencváros elleni BL-selejtezők idején a Molde tagja volt, de nem játszott a két találkozón. A legutóbbi norvég bajnokságban, a 2022-esben 30 fordulóból 26-ban játszott a hatodik helyezett Valerengában.

A Kisvárdánál két új délszláv légióst jelentettek be, Aleksandar Jovicic bosnyák, Milos Szpaszics szerb. A 27 éves Jovicic a horvát HNK Goricában futballozott legutóbb, 2018 nyarán igazolt a klubhoz, egyébként az előző két idényt is a horvát élvonalban töltötte, a Slaven Koprivnicában és az Istrában. 2021-ben két barátságos mérkőzésen játszott a bosnyák válogatottban. A transfermarkt.de értékelése szerint minden új csapatársáénál legalább kétszer magasabb a piaci értéke, 1,3 millió euró, kivéve a másik új szerzeményt, Szpaszicsot. Milos Szpaszicsot 700 000 euróra tartja, s úgy tudja, hogy a Kisvárda 130 ezer euróért szerezte meg. Ha ez így van, a piros-fehérek bombaüzletet kötöttek. A 25 éves balszélső öt gólt szerzett ősszel a szerb élvonalban az utolsó helyen álló csapata, a Radnik Szurdulica tizennégy találatából.

A Mezőkövesd három külföldit vett. Az utóbbi években a magyar klubok szívesen szerződtetnek grúz játékosokat, most Ilja Beriasvili került az OTP Bank Ligába. A 190 centi magas, 80 kilós védő eddigi profi pályafutása nagy részét otthon, a Telaviban töltötte, de a 2021–2022-es idényben az orosz második vonalban, a Rotor Volgográdban játszott. Klubja, a Telavi hetedik helyen fejezte be a 2022-es szezont Grúziában. Beriasvili grúz utánpótlás-válogatott volt.

A román Steliano Filip a legutóbbi fél évben nem játszott, előtte másfél évet a román második vonalban, a bukaresti Dinamóban töltött. Előtte akadtak magasabban jegyzett munkáltatói is, mint a Hajduk Split és a görög Lárisza. Nyolcszoros román válogatott, de ebből az utolsó 2018-ban volt.

Nyikolaj Prudnyikov az orosz Orenburgtól érkezett Mezőkövesdre, 2022 tavaszán jutott fel csapatával a legmagasabb osztályba. Ősszel nem volt csapata.

A Puskás Akadémia a svéd Jonathan Levit igazolta le, mégpedig az IFK Norrköpingből. A 185 centis középpályás 2017-ben és 2018-ban norvég bajnok lett a Rosenborggal. Egy évet az Elfsborgban töltött, a legutóbbi három idényt a Norrköpingben játszotta végig, mindegyikben legalább 25 bajnokin szerepelt.

Az Újpesté lett a luxemburgi Tim Hall, aki 26 éves, de Magyarország a hetedik ország, ahol futballozik. Ifista éveit Németországban töltötte, azóta megfordult Belgiumban, Luxemburgban, Ukrajnában, Portugáliában és legutóbb Cipruson is. Neki sem volt klubja az elmúlt félévben.

Nagyobb fogásnak tűnik a szerb Ognjen Mudrinszki, aki 2022 őszét a thaiföldi Lamphun Warriornál töltötte, ott január elsején szabaddá vált, majd Újpestre igazolt. Ő is nagy vándor, Németországban, Svájcban, Lengyelországban, Horvátországban és Szlovéniában is megfordult már. Akadt három kiváló idénye, 2016–2017-ben a szabadkai Szpartak csatáraként 16 gólig jutott a szerb élvonalban, két évvel később 18-ig ugyanott a Csukaricskivel, végül 2021–2022-ben bajnoki címet nyerve 17-ig a Maribor játékosaként a szlovén elitben. Utóbbival ő lett a szlovén liga gólkirálya. A szabadkai időszakában dolgozott már együtt Milos Kruscsiccsal, a lilák jelenlegi vezetőedzőjével.

A Ferencváros sportigazgatója a hétfői napon jelezte, hogy két játékossal tulajdonképpen megegyeztek, akik legkésőbb a nyáron csatlakoznak a zöld-fehérekhez. Hajnal Tamás a FradiMédiának hozzátette: szeretnék, ha ez már most, a januári átigazolási időszakban sikerülne. Az NSO szerint egyikük a Slovan Bratislava suriname-i védője, Myenty Abena, a másikuk Owusu Kwabena, az azeri Qarabag csatára. Mindkettejüknek nyáron jár le a szerződése, így fél évvel a megállapodásuk lejárta előtt már tárgyalhatott velük a Ferencváros. Vélhetően már csak a klubjukkal kell egyezségre jutni, milyen feltételekkel engednék el már a télen a két futballistát.