Nyitókép: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Dénes Ferenc: új futballvilágrend van kialakulóban

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2023. január 1. 10:25
Európa teret vesztett a futballvilágban a katari világbajnokság hatására – jelezte az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc sportközgazdász, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a labdarúgásban is egyre nagyobb szerepet kapnak a geopolitikai játszmák.

Új futballrend van alakulóban, talán már meg is született a katari világbajnoksággal – fogalmazott Dénes Ferenc. A sportközgazdász meglátása szerint ennek egyik fontos eleme az, hogy kiderült: nemcsak Franciaországban, Németországban vagy Angliában lehet nagy, világméretű sporteseményt rendezni, hanem például egy közel-keleti országban is. Egy olyan térben, amiről eddig ezt nem gondoltuk.

A világbajnokság előtti napokban is voltak még olyan hangok, hogy akár botrányba is fulladhat a katari esemény, miután a szurkolók nem kaptak meg minden lehetőséget. A sajtó negatív hírekkel volt tele – legalábbis az egyik fele, hiszen az arab világ ünnepként élte meg az eseményt, a szakember szerint jogosan.

A sportközgazdász megjegyezte: kilépve abból a heliocentrikus világképből, mely szerint Európa körül forog a labdarúgás, a katari vb valóban örömteli volt, és valójában nem volt érzékelhető egyik pontján sem, hogy veszélyben lenne a lebonyolítás. Persze mindig van panasz, például a dugókra, de összességében biztonságos volt, az események pedig normál menetben zajlottak.

Dénes Ferenc azt is jelzésértékűnek tartja, hogy a világ egyik legnagyobb futballistája, Cristiano Ronaldo Szaúd-Arábiában játszhat, miközben ez fél évvel ezelőtt nem volt alternatíva számára. Tehát – részint a katari végének is köszönhetően – az arab térség bekerült a „vérkeringésbe”, így már nem csak az európai topcsapokba (PSG, Manchester City, Newcastle United, stb.) fogják az arab országok a pénzt tolni. Főként akkor, ha amúgy az ázsiai közönség a pénzügyi fejlődés motorja a labdarúgásban – magyarázta a szakértő.

Dubaiban persze nem feltétlenül mosolyogtak, hiszen Doha a luxusfővárosi rangját veszélyeztette a vb-vel, és egész Katar sokat nyerhetett a világbajnoksággal. Bár a vb miatti beruházások nagyjából 200-220 milliárd dollárra tehetők, és a neves Andrew Zimbalist amerikai közgazdász professzor számításai szerint is csak legfejtebb 1,5 milliárd dollár jöhetett vissza, fel sem merült, hogy a szervezés pénzügyileg megtérül-e – monda Dénes Ferenc.

„Új futballvilágrend van születőben… Kifejezetten sajnálom, de ettől még a trend az, hogy

a geopolitika most már közvetlenül jelen van a labdarúgásban, és ugyanannak a stratégiai játéknak a része, mint oly sok minden most a világban”

– fejtette ki a sportközgazdász hozzátéve: szerencsére a sport, ahogy mondani szokták, csak egy virtuális háború, itt nem lőnek.

A szakértő szerint azzal, hogy a katari vb az arab térségnek fontos ünnep volt, az európai értékrend, európai befolyás szemmel láthatólag falakba ütközött, ami érdekes új jelenség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dénes Ferenc: új futballvilágrend van kialakulóban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást