Nyitókép: Buda Mendes/Getty Images

Rióba került a Libertadores Kupa – videó

Infostart / MTI
2022. október 30. 12:18
A Flamengo nyerte a legrangosabb dél-amerikai labdarúgó kupasorozatot, a Libertadores Kupát: a Rio de Janeiró-i együttes a guayaquili döntőben 1–0-ra verte az Athlético Paranaensét.

Az előző két idényhez hasonlóan brazil fináléra került sor, a Flamengo – amely tavaly a döntőben alulmaradt a Palmeirasszal szemben – 1981 és 2019 után harmadszor bizonyult a legjobbnak. Korábban ugyancsak három alkalommal nyert a Gremio, a Palmeiras, a Santos és a Sao Paulo, ami pedig a brazil összmérleget illeti: az ország csapatai a legutóbbi 13 kiírást tekintve kilencszer végeztek az első helyen - írta vasárnapi összegzésében a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

A Flamengo az első klub a Copa Libertadores történetében, amely az összes mérkőzését megnyerte a nyolcaddöntőtől kezdve, összességében pedig

13 meccséből 12-t zárt győzelemmel.

A gárda a nyolcadik olyan csapat a sorozat történetében, amely veretlenül lett bajnok.

Az előző győztest, a Palmeirast a mostani kiírásban a brazil válogatottat 2002-ben világbajnoki címig vezető Luiz Felipe Scolari irányította Athlético Paranaense búcsúztatta az elődöntőben.

Az ecuadori összecsapást eldöntő gól az első félidő végén született, egy jobb oldali lapos beadás után a jól érkező Gabriel Barbosa közelről passzolt a kapuba, pár perccel azután, hogy a curitibai ellenfélből Pedro Henriquét második sárga lappal kiállította a játékvezető.

Az Athlético Paranaense 2005 után másodszor maradt alul a fináléban.

A Monumental Stadion csak félig telt meg, mert a nagy távolság miatt nem tudott sok brazil szurkoló elutazni a helyszínre.