Nyitókép: MTI/EPA/COMPIC/Petteri Paalasmaa

Három gólt szerezve nyerte meg a Real Madrid az El Clásicót

Infostart
2022. október 16. 16:14
A Real Madrid 3-1-re nyerte a 250. El Clásicót, azaz a Barcelona elleni mérkőzését. A gólokat Karim Benzema, Federico Valverde, Rodrygo, illeltve Ferran Torres szerezte. A Barcelona először kapott ki a mostani bajnoki idényben, a Madrid ismét átvette a vezetést a táblázaton.

Napok óta a nemzetközi sportsajtó a La Liga legjobban várt őszi mérkőzésére, a 2022-es őszi El Clásicóra fókuszál. A két csapat azonos pontszámmal áll a bajnoki tabellán, de egyik sem játszott csúcsformában a hét első felében, a Bajnokok Ligájában. Legutóbb, tavasszal, a Barça nyerni tudott a Bernabéuban, a mostani összecsapás színhelyén.

Carlo Ancelotti tulajdonképpen azt a tizenegyet jelölte ki, amelyre a teljes spanyol sajtó számított, Thibaut Courtois nem épült fel, így egyik legjobbja nélkül áll ki a Madrid. A mezőnyjátékos-posztokon azok szerepelnek, akiket Ancelotti a legfontosabb mérkőzésekre bevetni szokott. Az összeállítás a kapuscserén kívül egyetlen helyen tér el a Madrid legutóbbi BL-döntős formációjától: az azóta a Manchester Unitedhez távozott Casemiro helyén Aurélien Tchouaméni játszik.

A Barcelonában Xavi mégis kihagyta Piquét, viszont Sergi Roberto tud játszani, így Jules Koundé húzódik középre. A kezdő tizenegyben hárman kaptak helyet a katalánok nyári szerzeményei közül: Koundé, Raphinha és Lewandowski.

A két csapat összeállítása a következő. Real Madrid: Lunyin – Dani Carvajal, Éder Militao, Alaba, Mendy – Tchouaméni, Kroos, Modric – Valverde, Benzema, Vinicius Júnior. Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Koundé, Eric García, Balde – Busquets, Pedri, De Jong – Dembélé, Lewandowski, Raphinha.

Megkezdődött a mérkőzés, nagyszerű a kulissza. Raphinháé volt az első lövés, Lunyinnak nem okozott gondot. Az ukrán kapusnak ez a hatodik bajnokija a Real Madriddal a La Ligában.

A másik oldalon Vinícius lövése megpattant, éppen csak elkerülte a bal alsó sarkot.

A 12. percben Toni Kroos megindult a középpályán, Busquets lerántani sem tudta, a német világbajnok estében kiugratta Viníciust. A balszélső lövését még hárította Ter-Stegen, de aztán a labda Karim Benzemához került, aki higgadtan lőtt a védők között a jobb alsóba, 1-0.

A Barcelona 636 perc után kapott ismét gólt a La Ligában. A Madrid 2013 óta nem szerzett ilyen gyorsan gólt a Bernabéuban El Clásicón. Akkor Karim Benzema a 6. percben talált a kapuba, most pontosan 11.26-nál.

Izgalmas, lüktető a játék.

A 25. percben Raphinha veszélyesen keresztbe lőtt labdáját Lewandowski alig kérte el, nem tudta az üres kapuba segíteni. A lengyel csatár egy hajszálnyival lesen volt, de nem talált a kauba, így mindegy is. Ezekben a percekben a Barcelona a veszélyesebb, Dembélé a kapu fölé fejelt, Lunyint megelőzve.

A 35. percben újabb gyönyörű gólt szerzett a Madrid. Dani Carvajal nagy mentése után Vinícius, Tchouaméni és Mendy is nagyon okosan passzolt, aztán Federico Valverde tizenhét méterről, laposan, kilőtte a jobb alsó sarkot, 2-0.

Az 1998–1999-es idény óta ez volt mindössze a második olyan gól (az elsőt Raúl lőtte 2008-ban), amelyet a Real Madrid a tizenhatoson kívülről lőtt a Bernabéuban a Barcelonának.

A Barcelona a bajnoki szezonban először kapott egy mérkőzésen két gólt. Sőt, egy félidő alatt.

Vége az első félidőnek, minden úgy alakult, ahogyan azt Ancelotti és a Madrid szerette volna.

Elindult a második félidő, nincsen csere egyik oldalon sem.

Ezúttal Kroos lőtt a második hullámban érkezve, de a kapu fölé.

Az 52. percben Karim Benzema a jobb oldalon kapott labdát, megindult és a tizenhatoson kívül a jobb sarokba lőtt. Ám a labda elrúgása pillanatában lesen állt, nem ér a gól.

Jordi Alba, Ferran Torres és Gavi áll be Raphinha, Busquets és Balde a Barcelonában, mindez a 60. percben.

A katalánok birtokolják többet a labdát, de a Madrid támadásai veszélyesebbek.

Viszont a 71. percben Tchouaméni akasztotta Dembélét a madridi kaputól 22 méterre. A szabasrúgás elhalt a falban.

Ansu Fati váltotta Ousmane Dembélét. Ez már a negyedik barcelonai csere.

A 73. percben Lewandowski elesett a tizenhatoson belül. Carvajal hozzáért, de a lengyel nagyon el akart esni.

Negyedóra, meg némi hosszabítás van még hátra.

A Madrid is cserélt, Modric megtette a magáét, Camavinga váltotta.

A Barcelona már az ötödik cseréjénél tart, Kessié váltotta Pedrit.

A 83. percben szépített a Barcelona, Ansu Fati remek megmozdulása után Ferran Torres gólt szerzett, 2-1.

Ancelotti cserélt, Viníciust Rodrygo váltotta.

Nagy helyzet maradt ki, Ansu Fati kapásból, akrobatikus mozdulattal, fél méterrel a kapu mellé lőtt.

Benzema lement, helyére Asensio állt. S lement Daniel Carvajal is, a maszkos Rüdiger állt be. (Rüdiger varsói sérülése miatt visel maszkot.)

Megállította a játékvezető a Barcelona akcióját, mert az előző akciónál Éric Garcia rálépett Rodrygo lábára. A VAR-szoba rászólt Sánchez Martínez fülére. A bíró kiment, megnézte és tizenegyest adott. A sérült lőtte, s hiába érezte Ter-Stegen a sarkot, nem tudta kivédeni a bal sarokba tartó labdát, 3-1. Mindez a 92. percben.

Vége a mérkőzésnek, 3-1-re nyert a Real Madrid. Xavi irányításával a Barcelona először szenvedett idegenbeli bajnoki vereséget, s először kapott ki a mostani bajnoki idényben. Egyetlen fordulónyi szünet után ismét a Real Madrid vezeti a la Ligát.