Nyitókép: pixabay

Párizs sem támogatja a foci vb-t drukkerpontok kialakításával

Infostart
2022. október 5. 08:04
Lille, Marseille, Bordeaux, Strasbourg és Reims után Párizs az újabb francia nagyváros, amely úgy döntött, nem állít fel óriáskivetítőket, hogy a drukkerek azon nézhessék a meccseket.

A döntés hátterében az emberi jogokkal, illetve környezetvédelemmel kapcsolatos, Katarral szemben érzett aggályok állnak minden város döntése mögött.

Pierre Rabadan, a párizsi városháza sportért felelős vezetője a BBC cikke szerint mindehhez hozzátette még azt is, hogy a tornát télen rendezik meg, ami plusz indokot jelent arra, hogy ne alakítsanak ki ilyen kültéri létesítményeket.

Katasztrófává válik a katari vb

A kezdeményezésnek szombaton adott lendületet Lille, miután Martine Aubry, a város polgármestere kijelentette, hogy a katari világbajnokság "nonszensz az emberi jogok, a környezet és a sport szempontjából". Más polgármesterekhez hasonlóan ő is a katari munkavállalói jogokkal kapcsolatos aggodalmakat, a külföldi munkások haláleseteinek állítólagosan magas számát, valamint a szabadtéri légkondicionálóval felszerelt stadionok környezeti hatásait okolta.

Marseille-ben eredetileg arra az esetre terveztek óriás kivetítős helyszínt létrehozni, ha a francia csapat döntőbe kerül: Lille döntését követően azonban törölték ezt a tervet is. Marseille polgármestere, Benoit Payan szerint a vb "egyre inkább

emberi és környezeti katasztrófává vált,

amely összeegyeztethetetlen azokkal az értékekkel, amelyeket a sporttól - és különösen a futballtól - elvárunk".

Spórolni is lehet a döntéssel

Az óriáskivetítők mellőzéséhez csatlakozó délnyugat-franciaországi Angoulême polgármestere azt mondta, hogy döntésének legalább annyira komoly pénzügyi okai vannak, mint amennyire a katari emberi jogok inspirálták.

"Nem tűnt helyénvalónak, hogy megkockáztassuk ezt a fajta kiadást egy olyan időszakban, amikor megpróbálunk takarékoskodni, hogy elbírjuk a növekvő energiaköltségeket" - mondta Xavier Bonnefont, aki szerint egy ilyen kivetítő költsége több tízezer euró, az emberek pedig egy kocsmában is szívesen néznek meccset.

Cantona erős szavakat használ

A november 21- december 18. között megrendezendő világbajnokság bojkottjára is sokan szólítanak fel az országban. Eric Cantona, a Manchester United korábbi válogatott és sztárja azt mondta, hogy nem fog egyetlen mérkőzést sem megnézni.

"Legyünk őszinték, ennek a világbajnokságnak semmi értelme. Ez egy aberráció"

- tette hozzá.

Olivier Véran kormányszóvivő úgy fogalmazott: ha ma kellene dönteni, nem adnák a világbajnokságot Katarnak.

"Ha azonban valamiről 10 évvel ezelőtt 100 ország döntött, nehéz azt mondani, hogy álljunk le néhány héttel a kezdés előtt" - fogalmazott.