Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Hosszú Katinka nem hitte, hogy továbbjut

Infostart / MTI
2022. június 21. 12:00
Egy kivétellel minden magyar sikerrel vette az előfutamokat, így hatan is ott lesznek a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság keddi elődöntőiben.

Férfi 100 méter gyorson Németh Nándor a 9., Szabó Szebasztián a 13. idővel várhatja az esti programot. A szombati nyitónapon a 4x100 méteres gyorsváltóban ötödik magyarok közül Németh 47.81 másodperces országos csúcsához képest ezúttal 48.33-mal csapott célba. Szabó ugyanakkor már reggel kitett magáért, hiszen egyéni legjobbjától (48.45) mindössze két századdal elmaradva teljesítette a távot.

Németh Nándor azt mondta: 200-on figyelte az előző futamokat, hogy milyen időre lehet szükség a továbbjutáshoz, most azonban "nem követte el ezt a hibát", hiszen a mezőnyben hozzá hasonlóan többen is szenvednek. Megjegyezte, a váltó tagjaként már bekerült 48 másodperc alá a világbajnokságon (16 századra volt országos csúcsától a staféta első tagjaként a fináléban), ezt mindenképpen szeretné megismételni az elődöntőben.

Szabó Szebasztián arról beszélt, nem ez a legerősebb száma, és nehezen is bírja a reggeli úszást, de mindent beleadott, az elődöntőben pedig szeretne tovább javítani az idején.

Férfi 200 méter vegyesen a 19 éves Kós Hubert - aki a tavalyi Európa-bajnokságon junior világcsúcsot úszott a Duna Arénában - és Török Dominik Márk is ott lesz az elődöntőben. Előbbi 1:58.47 perccel a 6., utóbbi 1:59.41-gyel a 13. lett az előfutamban.

Kós azt mondta, elégedett az úszásával, az elődöntőben azonban továbbra sem az idő a fontos, hanem az, hogy bejusson a fináléba.

Női 200 méter pillangón Kapás Boglárka címvédőként holtversenyben a hetedik idővel (2:09.24) jutott tovább, míg a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka - aki a 2017-es hazai vb óta először állt rajtkőre ebben a számban világversenyen - 2:11.22 perces idővel, a 14. helyen lépett tovább.

Hosszú Katinka (b) és Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás előfutamai közben a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Illyés Tibor

Kapás Boglárka azt mondta, kicsit fáradtnak érzi magát, de szerencsére a többiek sem voltak túlságosan gyorsak. Hozzátette, az elődöntőben 2:08-cal kezdődő időt szeretne úszni, ami szerinte elég lehet a fináléhoz.

Hosszú elárulta, a hétfői pihenőnapja ellenére kicsit fáradtnak érzi magát, és amikor a futamban hatodikként nyúlt be a célba, azt gondolta, nem jut tovább. Ezzel együtt örül annak, hogy újra úszhat, és megpróbál javítani az időn, a szám pedig jó felkészülést jelenhet a 400 méter vegyesre.

A magyar küldöttség egyik legfiatalabb tagja, a 16 esztendős Komoróczy Lora Fanni 50 méter háton 28.49 másodperces idejével két századdal kicsúszott az elődöntő 16 fős mezőnyéből.