Nyitókép: Matthias Hangst/Getty Images

Váratlan fordulat: törölték a biztonsági felvételeket a BL-döntő estéjéről

Infostart
2022. június 10. 16:06
Senki sem kérdezte, mit rögzítettek a stadion kamerái, így hét nap utána automatikusan törlődtek a perdöntő felvételek.

Hiába adhatott volna magyarázatot sok-sok mindenre ­– alátámasztva vagy épp aláásva a francia rendőrség, valamint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) állításait a Bajnokok Ligája-döntőt megelőző botrány okairól ­–, máris törölték a Stade de France biztonsági kameráinak felvételeit – írja az Index.

A Francia Labdarúgó-szövetség illetékese a francia parlament felsőháza előtt tartott beszámolójában arról beszélt, bár „a felvételek rendkívül erőszakosak” voltak, mivel azt nem igényelte meg egyetlen hivatalos szerv sem, így hét nap után automatikusan törölték őket. Liverpool polgármestere szerint a felvételek bizonyíthatták volna, hogy nem az angol drukkerek voltak a felelősek a botrányért, hanem valójában súlyos szervezési hiányosságokról volt szó.

A biztonsági kamerák felvétele perdöntő lehetett volna a botrány felelőseinek felkutatásában akár alátámasztva, akár aláásva a francia hatóságok és az UEFA eddigi hivatalos kommunikációját. Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter és Gérald Darmanin belügyminiszter egyaránt a Liverpool-szurkolókat hibáztatta a meccs 37 perces késéséért, valamint a stadion kapuin kívül történt rendbontásokért.

Ezzel szemben több szemtanú is azt állítja, nem volt megfelelő a metrókijáratoktól a stadionig vezető út biztosítása, ott helyi bandák tagjai többeket is bántalmaztak és kiraboltak; a pálya közvetlen közelében feltorlódó tömeg pedig a lassú beléptetésnek volt köszönhető.